Breu

Detingut a Angola el líder d’un moviment sobiranista després d’una massacre policíaca

Acusen de rebel·lió José Mateus Zecamutchima · Les forces de l’ordre angoleses van matar fa dues setmanes un nombre indeterminat de manifestants · L’MPPLT reclama l’autogovern de l’est del país africà

José Mateus Zecamutchima.
José Mateus Zecamutchima. Autor/a: MPPLT
La policia d’Angola ha detingut aquesta setmana José Mateus Zecamutchima, líder del Moviment del Protectorat Portuguès de Lunda Tchokwe (MPPLT), a qui la justícia del país africà acusa dels delictes de rebel·lió i associació de malfactors. L’MPPLT és el grup convocant d’una protesta que, el 30 de gener, va saldar-se amb una massacre d’un nombre encara indeterminat de manifestants per part de la policia.

Mentre tenien lloc els preparatius de la manifestació a Cafunfu, una ciutat minera de la província de Lunda Norte, la policia d’Angola va disparar contra les persones que la preparaven. Segons la versió policíaca, aquestes persones anaven armades i volien assaltar una comissaria. L’MPPLT, diversos testimonis, activistes locals i partits de l’oposició ho neguen i asseguren que els manifestants anaven desarmats.

Una investigació del partit opositor UNITA assegura que la policia va matar 28 manifestants i que va llençar bona part dels cadàvers al riu i a barrancs o els va enterrar. La investigació recull que els manifestants eren treballadors acomiadats de l’empresa nacional angolesa de diamants Endiama i apunta que la policia va perseguir i detenir persones identificades amb l’MPPLT. La policia ha reconegut haver fet diversos morts. L’MPPLT parla de 16 morts pel cap baix, i altres organitzacions, d’una desena.

“No tenim armes ni exèrcit”, va assegurar l’MPPLT en un comunicat fet públic dos dies després de la matança. El moviment hi afirma que totes les seves manifestacions segueixen els canals constitucionals i nega que les seves accions puguin ser qualificades de “rebel·lió armada”, com ha fet el partit governamental angolès, l’MPLA, i que han motivat la detenció de Zecamutchima.

L’MPPLT és una organització fundada el 2006 que reivindica l’autogovern de la meitat oriental d’Angola. El moviment es refereix a aquest territori amb el nom de Lunda Tchokwe. D’acord amb la seva interpretació, Lunda Tchokwe va esdevenir un protectorat de Portugal al final del segle XIX en virtut de la signatura de diversos tractats entre els reis locals i el país europeu. Així, i sempre segons l’MPPLT, Lunda Tchokwe mai va formar part oficialment de la colònia d’Angola, i per tant, la seva incorporació a aquest país és il·legal.

No és del tot clara la posició de l’MPPLT respecte de quina hauria de ser la relació de Lunda Tchokwe amb Angola. Des de posicions properes a l’exercici de l’autodeterminació, unes vegades propugna la constitució d’un estat independent i unes altres, un acord d’autonomia.