Breu

El govern de Nova Caledònia, amb majoria independentista per primer cop a la història

Samuel Hnepeune o Louis Mapou es perfilen com a primer president canac de les illes

Els onze membres del nou govern de Nova Caledònia.
Els onze membres del nou govern de Nova Caledònia. Autor/a: Niko Vincent/Congrès de la Nouvelle-Calédonie
El govern de Nova Caledònia té majoria independentista per primer cop des de 1999, quan aquesta institució va ser creada en virtut de l’Acord de Nouméa de 1998. Dels onze membres del gabinet, sis seran membres de partits independentistes, després de l’elecció celebrada al Congrés, o assemblea illenca, aquest 17 de febrer. A més, Samuel Hnepeune o Louis Mapou es perfilen com a primer president canac de la història.

Els 16 governs anteriors havien estat formats majoritàriament per membres de partits favorables al manteniment de Nova Caledònia dins de França. Tots vuit presidents caledonians han estat blancs, ja fossin nascuts a Nova Caledònia, a la França metropolitana, a Algèria o a Tahití, com era el cas del darrer, Thierry Santa.

Els governs de Nova Caledònia, per llei, han d’incorporar membres de partits independentistes i unionistes, tot i que la proporció no està fixada.

Per a l’elecció per primer cop d’una majoria independentista han estat claus els vots dels diputats del partit L’Éveil Océanien, que representa els interessos de la comunitat originària de les illes de Wallis i Futuna. El partit no és independentista, però en aquesta ocasió s’ha aliat amb el Front d’Alliberament Nacional Canac i Socialista (FLNKS).

El nom de la persona que presidirà el govern ha quedat per decidir. Samuel Hnepeune (candidat del FLNKS) aparentment sortia amb avantatge, però l’altre partit independentista principal, la UNI, vol fer elegir el seu president al Congrés, Louis Mapou.

Hnepeune ha estat president d’Air Calédonie —la companyia aèria de les illes— i de la patronal Medef-NC, el primer canac a ocupar aquest càrrec.

Crida l’atenció la manca de paritat de gènere del nou govern: dels onze membres, només un és una dona. Cosa que ha motivat que, mentre s’elegia el gabinet, diverses desenes de persones, convocades per organitzacions feministes, es manifestessin contra la marginació de les dones a la política illenca.

El canvi de govern s’ha produït després que, el 2 de febrer, les forces independentistes fessin caure el govern de Santa. Els independentistes estaven en contra de la venda, a un consorci amb participació estrangera, d’una important fàbrica de níquel. Aquest mineral és una de les principals riqueses de Nova Caledònia.