Breu

Anuncien la primera comissió de la veritat d’Austràlia sobre les “injustícies comeses” contra els pobles indígenes

El govern de l’estat de Victòria diu que vol posar les bases per a un “canvi real i durador” · Els aborígens reclamen que s’escoltin les seves veus

Geraldine Atkinson, copresidenta de l'Assemblea dels Primers Pobles de Victòria.
Geraldine Atkinson, copresidenta de l'Assemblea dels Primers Pobles de Victòria. Autor/a: First Peoples\' Assembly of Victoria
El govern de Victòria i l’Assemblea dels Primers Pobles d’aquest estat australià han anunciat l’obertura de la primera comissió de la veritat i la justícia de la història de l’illa-continent relacionada amb els pobles indígenes, que investigarà “les injustícies històriques i en curs” patides pels aborígens de Victòria.

La comissió estarà formada per cinc persones, i almenys tres seran indígenes. S’espera que comenci a treballar aquest juliol. La seva tasca s’estendrà, pel cap baix, fins a 2024.

La investigació de la comissió abastarà “totes les àrees de la vida social, política, cultural i econòmica” des de l’inici de la colonització britànica, segons es llegeix al comunicat conjunt. L’objectiu és posar les bases per a un “canvi real i durador”.

Els representants aborígens han reclamat a la resta de la societat que aprofitin l’ocasió per a escoltar les veus dels pobles autòctons de l’illa-continent. La copresidenta de l’Assemblea dels Primers Pobles, Geraldine Atkinson, opina que explicar els “traumes” de la història colonial, incloent-hi “massacres i genocidis”, ajudarà a la resta de la societat a “entendre els impactes” que això ha tingut sobre els pobles aborígens.

Els indígenes australians pateixen pitjors condicions socioeconòmiques i sanitàries que la resta de la població d’Austràlia. Tampoc disposen d’institucions pròpies d’autogovern.

Des de 2016, els pobles aborígens de Victòria i el govern de l’estat estan seguint un procés per a la signatura d’un tractat que redefineixi les relacions entre els dos actors.

L’estat de Victòria té 6,6 milions d’habitants, dels quals només el 0,8% (prop de 48.000 persones) es van identificar com a indígenes australians al cens de 2016. És l’estat australià amb menys proporció de població indígena.

Mots clau: Austràlia, pobles indígenes, Victòria