Breu

Discussió sobre la data del tercer referèndum d’independència de Nova Caledònia

El bloc sobiranista vol esgotar els terminis mentre que l’unionista demana que es voti tan aviat com es pugui

Cua de votants al referèndum de 2018.
Cua de votants al referèndum de 2018. Autor/a: FLNKS
Nova Caledònia votarà per tercer cop sobre la seva independència de França com a molt tard l’octubre de 2022 després que el bloc independentista hagi anunciat que demanarà la celebració d’un nou referèndum. Amb l’anunci ha començat el debat sobre quan convé que es tingui la votació.

Els independentistes s’estimen més ajornar tant com sigui possible la data: proposen la data de setembre de 2022. Segons els seus càlculs, com més temps passi, més persones se sumaran al “sí”. La diferència de vots entre els referèndums celebrats sembla que els dóna la raó: el 2018, el 43,3% dels votants van donar suport a la independència, mentre que el 2020, la xifra va augmentar fins al 46,7%.

El bloc unionista voldria que el referèndum no es fes. Com que legalment no ho poden impedir —la celebració dels tres referèndums està signada als Acords de Nouméa de 1998—, els unionistes demanen que la votació sigui “all més ràpidament possible”, segons les paraules de Virginie Ruffenach, presidenta del principal grup unionista al Congrés de Nova Caledònia.

La data serà decidida pel govern francès. El primer ministre francès, Jean Castex, ha convidat líders unionistes i independentistes a una cimera a París entre els dies 25 de maig i 3 de juny. Es parlarà, segons diu el govern francès, de “tots” els aspectes relatius al referèndum. Els unionistes esperen poder parlar-hi d’una tercera via que impedeixi que Nova Caledònia s’independitzi. Els independentistes no en volen sentir a parlar i insisteixen que el vot ha de ser binari: “sí” o “no”.

Nova Caledònia disposa d’un règim d’autonomia des de 1998, amb el seus propi govern i assemblea. França manté les competències de defensa, policia, justícia, moneda i fronteres, entre altres.