Breu

El festival occità de les llengües minoritzades, en línia per segon any amb una vintena de propostes

Karen, bretó, navajo, sami, capverdià o ladí són alguns dels idiomes protagonistes del Premi Ostana, entre el 3 i el 5 de juny

El Premi Ostana se celebra per segon any consecutiu en línia i programa una vintena d’activitats que es poden seguir entre els dies 3 i 5 de juny a través del web premioostana.it. Hi tindrà cabuda, com és lògic, l’occità, la llengua del territori on se celebra aquest certamen: les Valadas Occitanas del Piemont. Però també llengües d’arreu del món, com el karen, el bretó, el navajo, el crioll capverdià, el ladí dolomític o el sami.

El viatge per aquestes llengües es fa amb taules rodones i converses amb persones vinculades al món de les lletres —amb la presència destacada enguany, del punt de vista del català, de Jaume Cabré—, amb vídeos i enregistraments que il·lustren la riquesa de la diversitat lingüística al món i amb projeccions cinematogràfiques.

El premi, que enguany arriba a la tretzena edició, és organitzat per l’associació cultural Chambra d’Òc i compta amb el suport d’altres organitzacions occitanes i de diverses administracions.

L’any passat us vam oferir una petita entrevista amb Ines Cavalcanti, directora artística del festival, on explicava que l’objectiiu del certament és “posar el focus sobre la qüestió de les llengües que estan en dificultats, que són diferents de les llengües majoritàries dels diversos estats on es troben, i sobre el seu dret a sobreviure”.

Mots clau: Chambra dÒc, llengua, llengües, llengües indígenes, llengües minoritzades, occità, Occitània, Premi Ostana, Valadas Occitanas