Breu

Bougainville vol declarar la independència l’1 de setembre de 2025

El primer ministre de Papua Nova Guinea no vol “diluir” el resultat del referèndum de 2019 però avisa que cal assegurar la unitat de la resta del país

Ishmael Toroama.
Ishmael Toroama. Autor/a: Autonomous Bougainville Government
El president de Bougainville, Ishmael Toroama, ha fixat l’1 de setembre de 2025 com a data objectiu per a declarar la independència d’aquestes illes. És la data que Toroama ha posat damunt la taula en les converses amb el primer ministre de Papua Nova Guinea, James Marape, on els dos governs també han signat un acord perquè Bougainville tingui més marge de maniobra en l’exercici de la seva autonomia.

Bougainville, actualment una regió autònoma de Papua Nova Guinea, va celebrar un referèndum d’independència entre novembre i desembre de 2019. Gairebé el 98% dels votants van donar suport a la secessió.

El referèndum no era vinculant i la decisió l’ha de validar el Parlament de Papua Nova Guinea.

Marape ha assegurat que no vol “diluir” el resultat “abassegador” del referèndum, que serà “respectat”, però ha avisat que la proposta que finalment es voti al Parlament ha de ser compatible amb el manteniment de la unitat de la resta de Papua Nova Guinea.

El primer ministre de la república oceànica vol que el procés de converses entre Papua Nova Guinea i Bougainville tingui en compte el fet que el país és “el més divers del món”. “La meva responsabilitat és preservar la unitat del país”, ha dit Marape.

Existeixen tensions autonomistes en altres illes del país com Nova Bretanya i Nova Irlanda i a la regió central d’Enga. Els lingüistes calculen que a Papua Nova Guinea es parlen més de 800 llengües.

Mots clau: Bougainville, independència, Ishmael Toroama, James Marape, Papua Nova Guinea