Breu

El Bloc Quebequès es consolida com a tercera força al Parlament canadenc

Lleuger creixement del partit independentista en unes eleccions anticipades que guanyen de nou els liberals del primer ministre Trudeau

Autobús de campanya del BQ amb la imatge de Blanchet.
Autobús de campanya del BQ amb la imatge de Blanchet. Autor/a: Bloc Québecois
El Bloc Quebequès (BQ) sumarà dos escons més als 32 de què disposava a la Cambra dels Comuns del Canadà, després de les eleccions legislatives celebrades ahir al país nord-americà. Els 34 escons obtinguts, amb el 99% dels col·legis escrutats, li valdran per a mantenir-se com a tercer partit de la cambra baixa del Parlament canadenc, només per darrere dels Liberals (158 escons) i dels Conservadors (119).

Les eleccions, anticipades, deixen de nou els liberals del primer ministre Justin Trudeau amb majoria relativa: la majoria absoluta està fixada als 170 escons. Trudeau, per tant, haurà de continuar cercant suports d’altres grups per a governar.

El cap de files del BQ, Yves-François Blanchet, havia dit que superar els 32 escons seria un bon resultat per al seu partit i arribar als 40, “un somni”.

El programa del BQ se centrava en la superació de la pandèmia, la millora del finançament federal a les províncies per a l’atenció sanitària, la defensa de la llengua francesa i la lluita contra el canvi climàtic, entre altres aspectes.

La qüestió de la independència del Quebec no ha figurat entre els temes de campanya. El programa del BQ tampoc no hi fa referència. Fa anys que els sondejos recullen l’existència d’una majoria àmplia de quebequesos que votarien “no” a la independència.

Mots clau: Bloc Quebequès, Canadà, llengua francesa, Quebec, Yves-François Blanchet