Breu

Dodik diu que la República Srpska iniciarà els procediments per a reconstituir el seu propi exèrcit a Bòsnia

El dirigent serbobosnià emmarca la iniciativa en la “recuperació de competències” cedides a l’Estat central

Milorad Dodik.
Milorad Dodik. Autor/a: Medija centar Beograd
El membre serbi de la presidència tripartita de Bòsnia i Hercegovina, Milorad Dodik, ha dit que el principal partit de govern de la República Srpska, l’SNSD, ha aprovat una resolució per a tornar a formar un exèrcit serbobosnià, 15 anys després de la seva dissolució.

Segons Dodik, l’Assemblea Nacional de la República Srpska iniciarà aquest novembre els procediments per a la “recuperació de competències” que l’entitat serbobosniana ha cedit durant els darrers 20 anys a l’Estat bosnià.

L’Exèrcit de la República Srpska es va unificar amb el de la Federació de Bòsnia i Hercegovina el 2004 per a crear les Forces Armades de Bòsnia i Heregovina.

La República Srpska, de majoria sèrbia, és una de les dues entitats federades de Bòsnia i Hercegovina. L’altra és la Federació de Bòsnia i Hercegovina, formada per deu cantons autònoms, alguns de majoria bosníaca i altres, croata.

El dirigent serbobosnià assegura que no hi ha res d’anticonstitucional en la reconstitució de l’exèrcit de la República Srpska. Dodik també argumenta que aquest exèrcit pot conviure en el marc dels acords de Dayton, que van donar forma a l’actual Estat bosnià el 1995.

El membre bosníac de la presidència tripartita, Sefik Dzaferovic, l’ha avisat que la reorganització de l’exèrcit de la República Srpska no serà acceptat “mai”. “L’únic que podrà fer llavors és sortir unilateralment dels acords de Dayton”, ha argumentat Dzaferovic, que ha pronosticat que en aquest cas la República Srpska deixarà d’existir i l’Estat bosnià sobreviurà.

L’afer de l’exèrcit serbobosnià és extremadament sensible a Bòsnia. Durant la guerra de 1992 a 1995, el seu comandant en cap va ser Ratko Mladic, condemnat pel Tribunal Penal Internacional per a l’Antiga Iugoslàvia per genocidi, crims de guerra i crims contra la humanitat. Els crítics amb la reorganització d’un exèrcit serbobosnià consideren que desestabilitzaria el país i posaria en perill la pau, precària, dels darrers 25 anys.

Mots clau: Bòsnia i Hercegovina, exèrcit, Milorad Dodik, República Srpska, Sefik Dzaferovic