Breu

Turquia deté un músic àrab sirià acusant-lo de vincles amb el PKK i en condemna un altre per usar el mot “Kurdistan”

Omar Souleyman.
Omar Souleyman. Autor/a: Casimaría @ Flickr
La policia turca ha detingut el músic àrab sirià Omar Souleyman a la ciutat d’Urfa, sota l’acusació de mantenir vincles amb les YPG, la milícia kurda de Síria propera al PKK. Souleyman viu a Turquia des de 2011, on es va refugiar després de l’esclat de la guerra de Síria.

L’agència turca IHA vincula la detenció amb unes declaracions “de fa uns anys a Alemanya” on Souleyman hauria lloat el PKK i el líder i fundador d’aquesta organització, Abdullah Öcalan.

Irònicament, la mateixa agència publicava el 2019 una informació sobre Souleyman en què destacava que el músic havia obert una fleca a Urfa on distribuïa pa gratuïtament a persones refugiades que, segons el mitjà, “havien fugit de la persecució de les organitzacions terroristes Daesh i PKK/YPG”.

L’agent del cantant, però, diu que Souleyman és interrogat sobre un viatge que hauria fet a zones de Síria controlades per les YPG, i confia que l’alliberaran aviat.

Souleyman combina el dabke i altres músiques tradicionals àrabs, kurdes i assíries de la seva regió d’origen (Cîzîre o Jazira, al nord-est de Síria) amb sons electrònics. Souleyman ha actuat en festivals internacionals com Glastonbury o Paredes de Coura i ha col·laborat amb músics com Björk o Four Tet.

Any i mig de presó pel mot “Kurdistan”

La setmana passada, un tribunal turc va condemnar el cantant kurd Veysi Ermiş a un any i mig de presó per haver emprat les paraules “Kurdistan” i “guerrilla” en una cançó. El jutge ha suspès la sentència perquè el músic no té antecedents però l’ha avisat que, a Turquia, usar aquests dos mots equivalen a lloar el PKK.

Ermiş està vinculat al Centre Cultural de Mesopotàmia (MKM), un espai de promoció de les arts kurdes que ha patit persecucions i il·legalitzacions des que es va fundar a Istanbul el 1991.