Breu

Sturgeon iniciarà l’any vinent “el procés” per a fer possible un referèndum a Escòcia abans que acabi 2023

El govern britànic s’oposa a una nova votació sobre la independència

Nicola Sturgeon, a la Conferència de 2021.
Nicola Sturgeon, a la Conferència de 2021. Autor/a: SNP
La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, ha anunciat que l’any vinent iniciarà “el procés necessari per a fer possible un referèndum” d’independència abans de la fi de 2023. La cap de govern escocès ho ha dit a la Conferència Anual del seu partit, l’SNP.

El referèndum és una promesa electoral de l’SNP. Però el primer ministre britànic, Boris Johnson, no vol concedir el permís per a celebrar-lo: considera que els esforços s’han de posar ara en la recuperació de la crisi de la covid i entén que no s’hauria de fer un segon referèndum d’independència —el primer va ser el 2014— fins a la dècada de 2040.

Davant la negativa, Sturgeon ha aprofitat la Conferència per a adreçar-se a Johnson: “Si teniu cap respecte per la democràcia, i teniu cap confiança en els vostres arguments contra la independència, també vós deixareu que la gent decideixi”.

El desacord entre els governs podria conduir la qüestió als tribunals, allargar els terminis o simplement impedir que la votació es pugui fer a curt, com us vam explicar en aquest article.

Tot i així, aquest agost el secretari d’Estat per a Escòcia, Alister Jack, va reconèixer que el referèndum s’acabaria fent si una sèrie continuada d’enquestes demostrés que el 60% de la població escocesa pel cap baix el vol.