Breu

Nova Caledònia: baixa participació al referèndum, que els independentistes qualifiquen de “ni legítim ni vàlid”

El “no” guanya amb el 96,5% dels vots emesos

Bandera de Nova Caledònia.
Bandera de Nova Caledònia. Autor/a: FLNKS
La participació al referèndum d’independència celebrat ahir a Nova Caledònia no ha arribat ni a la meitat de l’electorat, després que els partits i sindicats independentistes haguessin cridat a l’abstenció. El “no” a la independència ha guanyat amb el 96,5% dels vots emesos.

Les forces independentistes havien demanat (vegeu-ne els motius i context en aquest extens article) un ajornament de la votació, però el govern francès i el Consell d’Estat va rebutjar-lo.

Mentre que al referèndum de 2018 la participació havia estat del 81,0% i al de 2020 del 85,7%, ara s’ha quedat al 43,9%. Una dada ho explica gairebé tot: el 2020, els independentistes van emetre 71.533 vots. Ahir, 2.755. Als col·legis electorals de predomini independentista no hi va anar a votar pràcticament ningú.

Esperar al proper govern francès

En un comunicat, el Comitè Estratègic Independentista, que agrupa els principals partits i sindicats d’aquesta tendència, ha dit que no reconeix “ni la legitimitat ni la validesa d’aquest escrutini” i ha anunciat que “esperarà a la renovació del govern francès per a iniciar converses veritables sobre l’accés del país a la seva sobirania plena”.

Les eleccions legislatives franceses estan previstes per al juny de 2022.

Què passarà ara és encara una incògnita. El govern francès vol tancar, en el termini de 18 mesos, un acord per a un nou encaix de Nova Caledònia dins de la República Francesa: el sistema d’autogovern actual és transitori. Els independentistes diuen que no reconeixen aquest calendari.