Breu

Alsàcia engega una consulta no vinculant sobre la seva possible sortida de la regió del Gran Est

El president alsacià vol introduir la qüestió a la campanya de les presidencials franceses

Presentació de la consulta; parla Frédéric Bierry.
Presentació de la consulta; parla Frédéric Bierry. Autor/a: Collectivité européenne d\'Alsace
La Col·lectivitat Europea d’Alsàcia ha iniciat una consulta no vinculant en què demana a la seva ciutadania si el país de la ribera del Rin ha d’abandonar la regió del Gran Est i “tornar a ser una regió de ple dret”.

El president de la Col·lectivitat, Frédéric Bierry, s’ha compromès a traslladar a “tots els candidats” a la presidència de França la demanda que Alsàcia torni a ser una regió oficial si els seus habitants hi donen suport a la consulta. La votació es tancarà el 15 de febrer de 2022. Les eleccions presidencials estan previstes per a l’abril.

Alsàcia va ser una regió fins a l’1 de gener de 2016, quan va ser amalgamada amb la Xampanya-Ardenes i la Lorena per a formar la regió del Gran Est, a partir de la llei NOTRe, aprovada per l’Assemblea Nacional francesa.

La decisió va ser impopular a Alsàcia i el 2019 els consells departamentals del Baix Rin i l’Alt Rin van aprovar la creació de la Col·lectivitat Europea d’Alsàcia, que l’1 de gener de 2021 va assumir les competències dels dos departaments i en va rebre alguns d’addicionals. Tot i així, la Col·lectivitat té menys competències i recursos que una regió, i continua dins de la regió del Gran Est.

Segons una enquesta, el 68% dels alsacians volen recuperar la seva regió i abandonar el Gran Est. Bierry és del mateix parer.

Segons la informació que la Col·lectivitat ha publicat al web de la consulta, recuperar una regió pròpia significaria “acostar les decisions als habitants”, “garantir que els diners dels impostos dels alsacians van a projectes que els afecten”, “simplificar la vida dels alsacians” i disposar d’una regió que “correspon a la nostra història, geografia i identitat”.