Breu

El Sinn Féin encapçala les enquestes quan falten dos mesos per a les eleccions d’Irlanda del Nord

El bloc unionista britànic continuaria sent el més votat

Michelle O'Neill.
Michelle O'Neill. Autor/a: Sinn Féin
El Sinn Féin encapçala la intenció de vot a Irlanda del Nord quan falten dos mesos per a les eleccions a l’Assemblea d’aquell territori. Els republicans se situen al 23,2%, mentre que el segon partit, el Partit Unionista Democràtic (DUP), es queda amb un 19,4%. El Partit de l’Aliança (APNI, liberal) obtindria un 15,6%, poc per sobre del Partit Unionista de l’Ulster (UUP), amb el 14%.

Seguirien el Partit Socialdemòcrata i Laborista (SDLP, nacionalista irlandès) amb el 9,9% i la Veu Tradicionalista Unionista (TUV, una escissió per la dreta del DUP), amb el 6,4%, gairebé empatat amb el Partit Verd, que tindria el 6,3%. People Before Profit (PBP, anticapitalista) quedaria al 2,3%.

Per blocs, els partits nacionalistes irlandesos obtindrien el 33% dels vots, mentre que els unionistes britànics n’assolirien el 41%. Els partits que es no es designen oficialment com a nacionalistes ni unionistes (APNI, Verds i PBP) sumarien el 23%.

Aquests resultats, si es traduïssin en una majoria d’escons del Sinn Féin —no necessàriament ha de ser així, tot i que és probable—, conduirien Michelle O’Neill, del Sinn Féin, al càrrec de primera ministra nord-irlandesa, amb Jeffrey Donaldson, del DUP, com a viceprimer ministre. Això, d’acord amb el sistema consociatiu que regeix a Irlanda del Nord.

Seria el primer cop que el Sinn Féin tindria el seient de primer ministre. Val a dir que el primer ministre i el viceprimer ministre tenen el mateix poder polític a Irlanda del Nord, i el segon no està subordinat al primer.

Irlanda del Nord celebrarà eleccions després que el primer ministre Paul Givan (DUP) dimitís el mes passat en desacord amb el Protocol d’Irlanda del Nord, pactat entre la Unió Europea i el Regne Unit, que ha creat una duana de facto entre Irlanda del Nord i la resta del Regne Unit des de 2021.