Breu

L’Alt Karabakh i l’Azerbaidjan s’acusen mútuament de violacions de l’alto el foc

Les autoritats de la república de majoria armènia asseguren que l’exèrcit azerbaidjanès ha bombardejat diversos pobles

Les autoritats de l’Alt Karabakh i de l’Azerbaidjan s’acusen mútuament de violar l’alto el foc entre ambdós països des del 5 de març. La situació s’ha enrarit encara més arran d’un tall del subministrament de gas a l’Alt Karabakh en ple hivern.

El compte Nagorno Karabakh Observer recull que la primera violació reportada aquests dies la va denunciar el ministeri de Defensa de l’Azerbaidjan, que va acusar les forces armènies del Karabakh d’haver disparat contra posicions de l’exèrcit azerbaidjanès a Gülülstan, un poble de l’Azerbaidjan fronterer amb el Karabakh.

A partir de llavors, les autoritats de l’Alt Karabakh han denunciat que les forces azerbaidjaneses han bombardejat els pobles de Khramort, Norshen i Khnushinak. El camarògraf Tigran Gasparyan ha publicat imatges d’un veí de Khramort que hauria estat ferit per un projectil de morter.

Paral·lelament, el gasoducte que proveeix de gas el Karabakh ha resultat danyat i ha deixat sense subministrament els més de 100.000 habitants del territori. El tram danyat es troba sota control azerbaidjanès. Segons el ministre d’Afers Estrangers de l’Alt Karabakh, David Babayan, hi ha hagut negociacions amb participació de les forces de pau russes destacades a la zona per a la reparació del conducte.

Des de novembre de 2020, un contingent de gairebé 2.000 soldats russos controlen el perímetre de l’Alt Karabakh.

Aquesta república autoproclamada de majoria armènia reclama el seu reconeixement com a estat independent des de 1991. El seu territori està reconegut internacionalment com a part de l’Azerbaidjan, país que es nega a negociar cap mena d’estatus per al Karabakh.