Breu

Dos morts en la nova onada de protestes a Papua Occidental contra Indonèsia

Els manifestants denuncien la brutalitat policíaca i s’oposen a un pla governamental per a dividir el país en diverses províncies

L'enterrament dels dos homes.
L'enterrament dels dos homes. Autor/a: Veronica Koman @ Twitter
La policia indonèsia ha reconegut les morts de dos manifestants al districte de Yahukimo, a Papua Occidental, en una de les protestes que estan tenint lloc contra un pla governamental per a dividir el territori en cinc o sis províncies.

Les víctimes són dos homes de 39 i 21 anys, Yakob Meklok i Erson Weipa, segons recull Green Left citant el KNPB, una de les organitzacions principals de Papua Occidental.

La policia diu que va haver d'intervenir després que part dels manifestants incendiés alguns edificis.

Las brutalitat de les forces de seguretat indonèsies contra els papús és una constant d’aquest conflicte, que data de la dècada de 1960. Aquest febrer, l’organització indonèsia prodrets humans KontraS ha denunciat que set menors van ser torturats per militars indonesis per, presumptament, haver robat armes. De resultes dels maltractaments, un dels infants, Makilon Tabuni, ha mort.

El 8 de març, centenars d’estudiants es van manifestar a la capital de Papua Occidental, Jayapura, per a protestar contra aquestes brutalitats i per a expressar la seva oposició als plans del govern indonesi de dividir Papua Occidental en diverses províncies.

D’ençà, han anat produint-se protestes en diverses localitats de Papua Occidental i també a la capital d’Indonèsia, Jakarta. Les manifestacions continuaven aquest 17 de març.

Segons l’advocada i activista indonèsia Veronica Koman, aquesta onada de protestes és la més gran des de les manifestacions de 2019.

Els manifestants temen que la divisió de Papua Occidental en cinc o sis províncies —ara ho està en dues— servirà perquè Indonèsia estrenyi encara més el control sobre el territori, enviant-hi més forces de seguretat i buròcrates i cooptant elits locals. També denuncien que el poble papú no ha estat consultat sobre la divisió.

El moviment nacionalista papú reclama, per contra, la celebració d’un referèndum d’autodeterminació. Indonèsia s’hi nega, malgrat que el 2019 la principal organització independentista, l’ULMWP, va lliurar 1,8 milions de signatures a l’ONU en suport al referèndum.