Breu

El Partit Nacional Frisó aconsegueix un resultat històric a les eleccions municipals neerlandeses

La formació federalista supera el 12% dels vots i guanya a tres municipis

La candidatura de l'FNP al municipi de Noardeast celebra la seva victòria.
La candidatura de l'FNP al municipi de Noardeast celebra la seva victòria. Autor/a: FNP @ Twitter
El Partit Nacional Frisó (FNP) ha aconseguit el nombre més alt de vots de la seva història en unes eleccions municipals: 36.000, al voltant de 10.000 més que a les eleccions de 2019. El resultat el converteix en el tercer partit de Frísia per nombre de vots, amb més d’un 12% del total de la província.

El resultat obtingut a les votacions del 18 de març li valen 49 regidors, 10 més que a les eleccions de fa quatre anys. A la capital de Frísia, Ljouwert, l’FNP passa de dos a quatre regidors (11% dels vots; 6% fa quatre anys), i a tres municipis esdevé primera força (Noardeast-Fryslân, Tytsjerksteradiel i De Fryske Marren).

L’FNP reclama més autonomia per a Frísia dins d’uns Països Baixos convertits en un estat federal.

L’ascens de l’FNP té lloc en un creixement generalitzat de partits locals i regionals en aquestes eleccions municipals. A la província veïna de Groningen, el Partit pel Nord (PvhN) ha aconseguit entrar a l’Ajuntament de la capital homònima amb dos regidors (4% dels vots).

El PvhN reclama l’autonomia de les tres províncies del nord dels Països Baixos (Frísia, Groningen i Drenthe) amb un parlament conjunt.