Breu

La Guaiana reclama l’autonomia dins de la República Francesa

El president guaianès crida a “aprofitar “el tren de Còrsega”

El congrés desl electes de la Guaiana, aquest 26 de març.
El congrés desl electes de la Guaiana, aquest 26 de març. Autor/a: Collectivité territoriale de Guyane
Els representants electes de la Guiana, per unanimitat, han donat suport aquest dissabte 26 a iniciar un procés que desemboqui en l’autonomia d’aquest país sud-americà dins de la República Francesa. Les autoritats guaianeses ho notificaran al govern francès i als candidats a l’elecció presidencial.

El president de la Col·lectivitat Territorial de la Guaiana, Gabriel Serville, ha dit que cal aprofitar “el tren de Còrsega”, en referència a la demanda d’autonomia de l’illa mediterrània, sobre la qual el govern francès ha avançat que està disposat a negociar.

Un comitè directiu format per representants electes guaianesos elaborarà una proposta d’autonomia que serà presentada al govern francès, ja després de les eleccions d’aquest abril (presidencials) i juny (legislatives). Sobre la taula hi ha la idea d’aconseguir una autonomia legislativa, com a Nova Caledònia i la Polinèsia.

La Col·lectivitat Territorial de la Guaiana compta amb autonomia executiva, però no pas legislativa.

Els electes també han donat suport a la idea que la proposta autonòmica sigui validada a través d’una consulta popular.

El gener de 2020, els electes guaianesos havien aprovat una resolució per a demanar un “estatut sui generis”, a negociar amb París. La demanda no es va acabar concretant.