Breu

Nova tensió entre Belgrad i Pristina per la candidatura de Kosovo a entrar al Consell d’Europa

Sèrbia anuncia que prendrà mesures “molt més fortes que no es pensen”

Donika Gërvalla-Schwartz, ministra d'Afers Exteriors de Kosovo.
Donika Gërvalla-Schwartz, ministra d'Afers Exteriors de Kosovo. Autor/a: Ministry of Foreign Affairs of Kosovo
El govern de Kosovo ha demanat formalment d’entrar al Consell d’Europa, segons ha confirmat aquest dijous 12 el cap de gabinet del ministeri d’Afers Exteriors de la república balcànica, Sharr Jakupi. L’executiu kosovar considera que, després de la sortida de Rússia d’aquest organisme, disposa dels dos terços de vots necessaris perquè la seva candidatura sigui aprovada.

La petició ha provocat una nova crisi entre Belgrad i Pristina. La setmana passada, el president de Sèrbia, Aleksandar Vucic, va advertir Kosovo amb una resposta “forta i seriosa” de Belgrad a les pretensions de Pristina, “molt més forta que no es pensen”. Ahir, Vucic va anunciar la convocatòria d’una reunió del Consell de Seguretat Nacional serbi abans de dissabte i va retreure a Kosovo l’intent “d’aprofitar” la crisi d’Ucraïna per a entrar al Consell d’Europa presentant Sèrbia com “el braç de Rússia” als Balcans.

El dirigent serbi també va criticar que Pristina s’apressi a demanar l’ingrés al Consell mentre que durant gairebé deu anys no ha tingut la voluntat d’instituir la Comunitat de Municipis Serbis.

Amb l’ingrés al Consell d’Europa, Kosovo intenta fer un pas més en el seu procés de reconeixement internacional. Des de la seva declaració d’independència el 2008, la república balcànica no ha pogut entrar ni a l’ONU ni a la Unió Europea.