Breu

El nou president d’Ossètia del Sud suspèn el referèndum d’unificació amb Rússia

Gaglóiev vol “celebrar consultes” amb Moscou sobre “una major integració”

Alan Gaglóiev.
Alan Gaglóiev. Autor/a: Администрация Президента Республики Южная Осетия
El nou president d’Ossètia del Sud, Alan Gaglóiev, ha suspès el referèndum sobre la unificació d’aquesta república amb la Federació Russa, com a mínim fins que una delegació sud-osseta, encapçalada per ell mateix, dugui a terme una sèrie de consultes amb la “part russa”. Així ho recull el decret que Glagóiev ha signat aquest dilluns 30 de maig.

El referèndum havia estat convocat per l’anterior president, Anatoli Bibílov. Ja abans d’accedir al càrrec, Gaglóiev havia expressat reserves respecte del referèndum i, tot i que s’havia mostrat a favor de la unió d’Ossètia del Sud i Rússia, havia afirmat que el mecanisme i el calendari s’havien de coordinar amb Moscou. La recepció de l’anunci del referèndum havia estat tèbia per part del Kremlin.

El decret de Glagóiev parla ara de “celebrar consultes” amb les autoritats russes “sobre tot el ventall de temes relacionats amb una major integració” —i ara ja no es parla de la “unió”— de la República d’Ossètia del Sud i la Federació Russa.

Ossètia del Sud es va proclamar independent de Geòrgia el 1991. Rússia va reconèixer aquesta independència el 2008. La major part del poble osseta resideix a Ossètia del Nord, una república de la Federació Russa.

El govern de Geòrgia considera il·legals el referèndum, ara suspès, i l’existència mateixa de la república sud-osseta.