Breu

La majoria de diputats nord-irlandesos rebutgen l’intent de Londres d’alterar el Protocol d’Irlanda del Nord

Sinn Féin, SDLP i Partit de l’Aliança retreuen en una carta a Boris Johnson el gir del govern britànic · Cap diputat unionista dóna suport a la missiva

Michelle O'Neill, líder del Sinn Féin i diputada, presenta la carta davant els mitjans.
Michelle O'Neill, líder del Sinn Féin i diputada, presenta la carta davant els mitjans. Autor/a: Sinn Féin
52 diputats de l’Assemblea d’Irlanda del Nord, d’un total de 90, han escrit una carta al primer ministre britànic Boris Johnson per a fer-li saber llur oposició a una proposició de llei que anul·laria parts del Protocol d’Irlanda del Nord. Els diputats signataris pertanyen al Sinn Féin, el Partit Socialdemòcrata i Laborista (SDLP) i el Partit de l’Aliança. Cap diputat del bloc unionista ha signat la carta.

El protocol regeix qüestions d’intercanvi comercial i migratòries entre la Unió Europea i el Regne Unit dins de l’illa d’Irlanda. Per a no haver d’imposar una frontera dura entre Irlanda del Nord i la República d’Irlanda, l’acord entre Brussel·les i Londres ha acabat creant una duana de facto entre Irlanda del Nord i la resta del Regne Unit des de 2021.

La carta dels diputats avisa que el govern britànic vulnerarà la legislació internacional si la proposició es converteix en llei. En la missiva, els representants dels tres partits diuen que el protocol és “l’única protecció disponible” d’Irlanda del Nord davant dels efectes d’un “Brexit dur”.

Però el principal partit unionista nord-irlandès, el DUP, troba inacceptable el protocol en considerar-ho una “amenaça existencial” per al manteniment d’Irlanda del Nord dins del Regne Unit. Els unionistes diuen que no permetran la formació d’un nou govern a Irlanda del Nord si no hi ha canvis en el protocol.

El govern conservador de Johnson s’ha alineat amb aquesta tesi i ha presentat aquest dilluns una proposició de llei per a “arranjar” algunes parts de l’acord.

El govern britànic argumenta que, davant del fet que el protocol no té el suport dels partits unionistes, cal canviar-lo per a protegir l’estabilitat de l’autonomia nord-irlandesa.

La proposició de llei s’ha presentat sense l’acord de la UE, que ha advertit al Regne Unit que no negociarà cap esmena al protocol i que, si cal, durà la qüestió als tribunals.