Breu

Xocs violents entre la policia de Tanzània i les comunitats massais

El govern vol expulsar 70.000 persones de les seves terres per a fer-hi una reserva

Protesta massai a Loliondo, gener de 2022.
Protesta massai a Loliondo, gener de 2022. Autor/a: Oakland Institute
Diversos enfrontaments entre la policia de Tanzània i comunitats massais els darrers dies han fet desenes de ferits, un nombre indeterminat de desplaçats i un agent mort, segons diversos informes periodístics i associatius.

Els enfrontaments han tingut lloc a Loliondo, al districte septentrional de Ngorongoro, fronterer amb Kenya. El govern de Tanzània vol reubicar uns 70.000 massais que hi viuen a una altra ubicació en el marc de l’ampliació, en uns 1.500 quilòmetres quadrats, de les àrees naturals protegides.

Els xocs han ferit més de 30 persones i hi ha una desena de líders massais detinguts, segons The Guardian. El diari anglès parla de centenars de persones que s’han amagat als boscos fugint de la violència, xifra que Survival International eleva a diversos milers. El mitjà sud-africà News24 assegura haver vist un informe que detalla que les persones ferides tenen cames trencades, trets de bala i ferides al cap.

Segons la BBC, alguns dels ferits han hagut d’anar a cercar assistència mèdica a Kenya perquè Tanzània els l’ha denegada. L’organització Forest Peoples afirma que un d’aquests massais ha mort dessagnat mentre era traslladat cap al país veí.

El govern de Tanzània diu que el creixement de la població humana a Ngorongoro i dels seus ramats amenaça la vida salvatge a la regió. La presidenta del país, Samia Suluhu Hassan, ha avisat que la presència humana a la zona “posa el nostre patrimoni mundial en perill”. “És més important això”, s’ha demanat, “o dona suport a la preservació del patrimoni i reubicar aquestes persones a un lloc millor?”.

Diverses fonts, incloent-hi el diari The Guardian, el Grup Internacional de Treball per a Afers Indígenes (IWGIA) i l’Oakland Institute, apunten que el govern tanzà usa aquest argument per a crear una reserva orientada a turisme d’alt standing on es podrà caçar i que estarà gestionada per una companyia dels Emirats Àrabs Units.

Els massais denuncien que el seu poble ha anat sent expulsat de diverses terres des del principi del segle XX. Primer, durant les dues primeres dècades del XX, per part de les autoritats britàniques a Kenya, per a fer lloc als colons europeus. I més endavant, a Tanzània, per a la creació de parcs com el Serengeti o l’Ngorongoro.

Els massais sumen al voltant de 2 milions de persones, de les quals aproximadament 1,2 milions viuen a Kenya i 800.000 a Tanzània. Constitueixen una minoria als dos estats.