Breu

135.000 rohingyes romanen en detenció “arbitrària i indefinida” en camps a Birmània des de fa 10 anys

HRW denuncia que la política de les autoritats és constitutiva de “crims contra la humanitat”

Punt de control de les forces de seguretat birmanes a Sittwe (Rakhine) davant una àrea d'internament rohingya, 2014
Punt de control de les forces de seguretat birmanes a Sittwe (Rakhine) davant una àrea d'internament rohingya, 2014 Autor/a: Adam Jones @ Wikipedia
L’organització prodrets humans Human Rights Watch (HRW) ha estimat en 135.000 els rohingyes que romanen detinguts de manera “arbitrària i indefinida” en camps precaris a l’estat de Rakhine, al nord-est de Birmània. Aquesta situació s’allarga des de fa ara mateix una dècada i la xifra s’ha mantingut estable des dels primers anys.

El juny de 2012, xocs violents entre els dos pobles més nombrosos de Rakhine (els arakanesos budistes i els rohingyes musulmans) van provocar la mort de 88 persones de les dues comunitats. Les autoritats birmanes van aprofitar la situació per a internar en camps una part de la població rohingya, a la qual no consideren originària de Birmània.

A banda dels 135.000 internats als camps de Rakhine, centenars de milers més de rohingyes van fugir cap a Bangladesh. Hi ha al voltant de 890.000 rohingyes en camps de refugiats en aquest país, segons dades de Nacions Unides.

Dels centres d’internament a Rakhine, HRW descriu una situació que s’assembla més a una presó que no pas a un camp per a desplaçats interns. Segons l’organització, els moviments per a sortir dels camps i entrar-hi estan “fortament controlats” per la policia i l’exèrcit. HRW apunta que aquesta detenció massiva format part d’una política per part de les autoritats birmanes constitutiva de “crims contra la humanitat per apartheid, persecució i empresonament que ha arrabassat els rohingyes de la seva llibertat i els ha amenaçat la seva vida i subsistència”.