Breu

Putin signa les lleis d’annexió de Donetsk, Lugansk, Zaporíjjia i Kherson

Ucraïna recupera posicions en el terreny militar

Vladímir Putin.
Vladímir Putin. Autor/a: Kremlin.ru
El president rus, Vladímir Putin, ha signat aquest dimecres 5 les lleis d’annexió a la Federació Russa de les repúbliques de Donetsk i Lugansk i dels óblasts (províncies) de Zaporíjjia i Kherson. Els quatre territoris estan reconeguts internacionalment —excepte per Rússia, Síria i Corea del Nord— com a províncies d’Ucraïna, que ha assegurat que els recuperarà.

Les annexions tenen lloc després que entre els dies 23 i 27 de setembre, les autoritats prorusses dels quatre territoris organitzessin referèndums sobre la seva unió amb Rússia. Les votacions es van fer sense campanya electoral, sota ocupació militar enmig d’un conflicte armat i amb part de la població desplaçada, per la qual cosa la immensa majoria de països i organitzacions internacionals no els han reconegut com a vàlids.

Els resultats oficials fets públics per les autoritats d’ocupació russes recullen victòries del “sí” a l’annexió del 87% a Kherson, el 93% a Zaporíjjia, el 98% a Lugansk i el 99% a Donetsk.

L’anunci de l’annexió el va fer el mateix Putin el 30 de setembre, just després d’haver reconegut Kherson i Zaporíjjia com a estats independents. Les repúbliques de Donetsk i Lugansk, autoproclamades independents el 2014, havien estat reconegudes pel Kremlin el febrer passat.

Les dues cambres del Parlament rus han ratificat, els dies 3 i 4 d’octubre, l’annexió dels quatre territoris.

El mateix recorregut va ser utilitzat per Rússia per a annexionar-se Crimea el 2014.

Rússia no controla completament cap dels quatre territoris

L’exèrcit rus controla pràcticament tot el territori de Lugansk, el 90% de Kherson, el 70% de Zaporíjjia —però no la capital homònima— i el 50% de Donetsk, aproximadament. En les dues darreres setmanes, l’exèrcit ucraïnès ha recuperat terreny a Lugansk i Kherson. Rússia no ha aclarit quines són les fronteres que considera oficials a Kherson i Zaporíjjia.