Breu

Bougainville acusa Austràlia “d’amenaces encobertes” i de “desestabilitzar” la seva autodeterminació

El ministre australià de Defensa propugna la signatura d’un tractat militar amb Papua Nova Guinea

El president del Govern Autònom de Bougainville, Ishmael Toroama, ha acusat el ministre de Defensa australià, Richard Marles, d’haver amenaçat les aspiracions independentistes d’aquest territori de Papua Nova Guinea.

Marles va explicar la setmana passada que Austràlia vol incrementar els acords militars amb Papua Nova Guinea i signar-hi un tractat de defensa. Entre els motius citats pel ministre hi ha la relació “de família” entre els dos països i la projecció creixent de la Xina al Pacífic.

Toroama considera que aquest posicionament és una “amenaça encoberta” contra el camí de Bougainville cap a la independència i una “indicació molt clara” que Austràlia “ja no romandrà imparcial en la implementació” de l’Acord de Pau de Bougainville, del qual Canberra és signatària.

Aquell acord va possibilitar la celebració del referèndum d’independència de Bougainville de 2019. Prop del 98% dels vots van ser-ho a favor de la secessió.

El referèndum no era vinculant i la darrera paraula la té el Parlament de Papua Nova Guinea, on hi ha prevista una votació crucial sobre la qüestió l’any vinent. Papua Nova Guinea pot optar per acceptar la independència de Bougainville o bé oferir-li una autonomia ampliada.

Amb les declaracions de Marles, “veiem com el govern d’Austràlia dóna suport al govern de Papua Nova Guinea per a desestabilitzar un cop més el dret de Bougainville a l’autodeterminació”, ha valorat Toroama.