Breu

El govern de la Reunió usarà el crioll en comunicacions oficials

El francès continuarà sent l’única llengua oficial

La carta, signada per la presidenta de la Reunió, Huguette Bello.
La carta, signada per la presidenta de la Reunió, Huguette Bello.
El govern de la Reunió ha aprovat la carta Col·lectivitat Bilingüe, que ha de permetre que l’administració d’aquesta illa de l’oceà Índic pertanyent a França inclogui la llengua insular, el crioll, en les seves comunicacions oficials.

Entre les setze mesures previstes pel document hi ha la retolació bilingüe francès-crioll als edificis de l’administració regional o l’ús del crioll a la revista i el web del govern. També es preveu que es pugui usar el crioll en intervencions als òrgans deliberatius de la regió i que els representants polítics es puguin adreçar en aquesta llengua al públic en comunicacions orals.

Malgrat aquests canvis, el francès continuarà sent l’única llengua oficial de la Reunió, com a la resta del territori de la República Francesa.

El crioll de la Reunió és una llengua sorgida en aquesta illa de l’Índic en època colonial. La seva base són diverses varietats nord-occidentals del francès europeu, amb aportacions de llengües com el malgaix, el tàmil o l’hindi.

Segons dades de l’INSEE, el crioll és la llengua materna de més del 80% de la població, tot i que el francès va guanyant terreny en les franges d’edat més joves. L’ús del crioll està essencialment restringit a l’àmbit oral.