Breu

L’irlandès rep estatus de llengua oficial a Irlanda del Nord

La nova legislació preveu “millorar i protegir” l’ús de l’idioma per part de l’administració pública

 La manifestació de maig de 2022 a Belfast.
La manifestació de maig de 2022 a Belfast. Autor/a: An Dream Dearg
L’irlandès ha rebut estatus de llengua oficial a Irlanda del Nord després que la Llei sobre identitat i llengua hagi rebut sanció reial aquest 6 de desembre. La llei havia estat aprovada pel Parlament britànic l’octubre.

La nova normativa crea la figura del comissionat per l’irlandès. L’objectiu principal d’aquest nou càrrec serà “millorar i protegir l’ús de la llengua irlandesa per part de les autoritats públiques en la provisió de serveis” públics, per a la qual cosa haurà de preparar “estàndards de bones pràctiques” per a les administracions nord-irlandeses. El comissionat haurà de ser nomenat conjuntament pel primer ministre i el viceprimer ministre d’Irlanda del Nord.

A banda, la llei també deroga una normativa de 1737 que prohibia l’ús de l’irlandès als tribunals.

Igualment, la nova norma crea un comissionat per al scots de l’Ulster —una altra llengua minoritzada d’Irlanda del Nord—, però no atorga estatus oficial a aquest idioma.

L’aprovació definitiva de la llei arriba set mesos després que una manifestació enorme omplís els carrers de Belfast en defensa dels drets lingüístics dels parlants d’irlandès.

Paula Melvin, presidenta de Conradh na Gaeilge, una de les organitzacions capdavanteres en defensa de l’irlandès, ha dit que l’aprovació de la llei és una fita “històrica” en la campanya “per la igualtat”. Melvin ha avisat que no es pot donar res per garantit i que ara cal que les autoritats britàniques implementin la llei en tota la seva amplitud.

Llengua oficial a la República d’Irlanda i a la UE

Al sud de la frontera, l’irlandès és la primera llengua oficial des de 1937. Tot i això, l’anglès —la segona llengua oficial— és molt més usat.

L’irlandès també és llengua plenament oficial de la Unió Europea des de gener de 2022, quan van decaure les darreres limitacions en el seu ús oficial a les institucions comunitàries, vigents des de 2007.