Breu

Avanç dels partits provincials a les eleccions dels Països Baixos

Les forces frisones assoleixen el 10% dels vots

Membres de l'FNP celebren el resultat electoral del seu partit.
Membres de l'FNP celebren el resultat electoral del seu partit. Autor/a: FNP
Els partits provincials han obtingut 17 escons dels 572 en joc a les eleccions dels parlaments de les 12 províncies dels Països Baixos. A les de fa quatre anys, n’havien aconseguit 15. Les eleccions han estat marcades per la victòria del Moviment Ciutadans-Pagesos (BBB), un partit agrarista conservador fundat al final de 2019.

Com és habitual, Frísia ha estat la província amb més vot a partits no estatals. El Partit Nacional Frisó (Fryske Nasjonale Partij, FNP, 8% dels vots) ha mantingut els 4 escons que tenia, d’un total de 43 al parlament frisó, i es converteix en el quart partit més gran al consell. La novetat és l’entrada d’un segon partit provincial, Interès Provincial de Frísia (Provinciaal Belang Fryslân, PBF, 2% dels vots), amb un escó. Els resultats “mostren que els habitants de Frísia volen una veu regional forta”, ha dit l’FNP en un comunicat.

A la província veïna de Groningen, per contra, els partits provincials han perdut pistonada. Interès de Groningen (Groningen Belang, GB) han perdut un punt percentual i s’ha quedat amb el 6% dels vots, tot i que ha pogut mantenir els 3 escons que tenia. El Partit pel Nord (Partij voor het Noorden, PvhN) també ha perdut un punt i s’ha quedat amb el 3% dels vots. En aquest cas, sí que li ha costat la pèrdua d’un dels dos escons que tenia.

A la resta del país, destaca la pujada de Brabant Local (Lokaal Brabant, LB), una coalició de partits municipals, que ha passat d’un escó a dos i ha arribat per primer cop al 4% dels vots.

Les altres representacions provincials les han obtingudes Limburg Local (Lokaal Limburg, L-L, 2 escons), el Partit per Zelanda (Partij voor Zeeland, PvZ, 2 escons), Drenthe Fort i Local (Sterk Lokaal Drenthe, SLD, 1 escó) i Flevoland Fort i Local (Sterk Lokaal Flevoland, 1 escó).