Breu

És mort l’històric líder aborigen australià Yunupingu a 74 anys

L’activista i artista ha traspassat deu dies després que s’hagi anunciat un referèndum sobre el reconeixement constitucional dels indígenes

Yunupingu, el 1977.
Yunupingu, el 1977. Autor/a: Library & Archives NT
Un dels líders més prominents dels pobles aborígens d’Austràlia, Yunupingu, s’ha mort aquest dilluns 3 d’abril a 74 anys d’edat, després d’una vida dedicada a la lluita pels drets dels indígenes de l’illa-continent.

Yunupingu pertanyia al poble yolngu, originari de l’extrem septentrional del Territori del Nord. Artista i activista, es va significar per la seva participació en diferents peticions de reconeixement dels pobles aborígens davant del govern australià i per la defensa dels drets d’aquests pobles davant de les companyies mineres. Yunupingu va reclamar durant tota la seva vida el dret dels pobles aborígens a prendre les seves pròpies decisions sobre els afers que afectaven els seus territoris.

Des de 2019, Yunupingu havia estat un dels vint membres del grup consultiu que ha contribuït a definir l’anomenada Veu Indígena al Parlament, un organisme que per primera vegada donarà representació permanent als pobles aborígens davant del govern i parlament australians —consultiva, sense dret de vot— si la seva creació és aprovada en referèndum al final d’aquest 2023. El referèndum, anunciat el 23 de març pel primer ministre Anthony Albanese, preveu la modificació de la Constitució, cosa que comportaria el primer reconeixement constitucional dels aborígens en el text.