Breu

Els independentistes guanyen la primera ronda de les eleccions a la Polinèsia

El Tavini Huiraatira s’enfrontarà en el segon torn a dues formacions autonomistes

Moethai Brotherson.
Moethai Brotherson.
El partit independentista Tavini Huiraatira (esquerra) ha guanyat la primera ronda de les eleccions a l’Assemblea de la Polinèsia, un territori semiautònom de França. El Tavini ha aconseguit el 34,8% del vots, per sobre del Tapura Huiraatira (centredreta), partit autonomista al govern, que s’ha quedat amb el 30,6%. La participació ha estat del 59,3%.

La segona ronda té lloc el 30 d’abril, i s’hi repartiran els 57 escons de l’Assemblea. En queden eliminats els partits que hagin obtingut menys del 12,5% dels vots en el primer torn (si han assolit entre el 5% i el 12,5% es poden fusionar amb una llista que hagi superat el llindar). A banda del Tavini i el Tapura, només ha superat el llindar del 12,5% un altre partit: A here ia Porinetia, una escissió dretana del Tapura que, com aquest, s’oposa a la independència.

A les eleccions polinèsies de 2018, el Tavini havia obtingut el 20,7% a la primera ronda i el 23,1% a la segona. L’any passat, a les eleccions legislatives franceses, els independentistes van aconseguir els tres escons en joc a la Polinèsia.

El Tavini s’ha presentat amb un programa que prioritza el dossier socioeconòmic. El seu candidat a la presidència de la Polinèsia, Moetai Brotherson, admet que la independència no és pas un projecte que es pugui implementar a curt termini, i situa l’avanç del territori cap a la sobirania en el marc del Comitè de Descolonització de Nacions Unides. La Polinèsia té la consideració de territori no autònom per part de l’ONU, de manera que en algun moment s’hi haurà de conduir un procés de descolonització.