Breu

Detenció massiva d’activistes, periodistes i advocats kurds tres setmanes abans de les eleccions a Turquia

Partits i organitzacions denuncien l’operació com un nou atac d’Erdoğan contra la democràcia

Diversos dels periodistes detinguts.
Diversos dels periodistes detinguts. Autor/a: Jin News
110 persones pel cap baix han estat detingudes aquest 25 d’abril en 21 ciutats kurdes i turques, en una operació ordenada per la Fiscalia d’Amed (Diyarbakir) que està dirigida contra diverses organitzacions de la societat civil kurda. Les persones detingudes són artistes, periodistes, membres d’ONG i del partit prokurd HDP. El fet que l’operació hagi estat duta a terme per la divisió antiterrorista de la policia turca fa pensar —l’ordre és confidencial— que s’acusa els detinguts d’estar vinculats al Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK).

La llista de detinguts inclou Ferhat Çelik, propietari de l’Agència de Notícies de Mesopotàmia (MA), Osman Akın, director editorial del diari Yeni Yaşam, i Kadri Esen, editor del diari en llengua kurda Xwebûn. Hi ha una desena de periodistes detinguts, incloent-hi Beritan Canözer, una de les redactores de l’agència de dones Jin News.

Entre els membres d’ONG prodrets humans detinguts hi ha Veysel Moray, president de l’Associació per la Investigació i el Monitoratge de les Migracions a Mesopotàmia (Göç-Der), que fa poques setmanes denunciava que el govern està discriminant les aldees poblades per kurds alevis afectades pel terratrèmol del 6 de febrer amb l’objectiu de despoblar-les.

En un comunicat difós a Instagram, Göç-Der ha dit que aquesta onada de detencions està “destinada a reprimir i silenciar la societat” i l’ha qualificada d’“atac a la democràcia”.

També han estat arrestats dos dirigents de l’HDP: Mahfuz Güleryüz i Özlem Gündüz. En un comunicat, el partit ha emmarcat l’operació en l’intent del govern del president turc, Recep Tayyip Erdoğan, de “robar les urnes i la voluntat del poble”. Turquia celebra eleccions presidencials i parlamentàries aquest 14 de maig. Les enquestes apunten a un frec a frec entre Erdoğan i el principal candidat de l’oposició, Kemal Kılıçdaroğlu.

Les operacions contra polítics, periodistes, advocats i membres d’ONG kurdes són habituals a Turquia.