Breu

El Premi Ostana 2023 reconeix figures de les llengües tamàjaq, basca, asturiana, arpitana, corsa i gaèlica

El certamen occità arriba aquest juny a la 15a edició

Hawad.
Hawad. Autor/a: Premio Ostana
La 15a edició del Premi Ostana reconeixerà d’aquí a un mes diverses persones que s’han significat en la defensa, cultiu i promoció de les llengües basca, asturiana, arpitana, corsa i gaèlica escocesa, a més del tuàreg tamàjaq, idioma que serà distingit en la figura de Hawad, que rebrà el Premi Especial 2023.

Hawad és un poeta i artista visual tuàreg, originari del massís de l’Ayr, al Níger. L’organització del Premi Ostana el distingeix pel seu “compromís i determinació en promoure l’ús de la llengua tamàjaq i el seu alfabet”, el tifinagh. “La seva producció artística original”, que inclou una creació pròpia, la furigrafia, “ha aconseguit que la seva cultura ressoni més enllà de les seves fronteres”, especialment a Occitània, on resideix.

Qui també serà distingit aquest cop és Bernardo Atxaga, que serà el receptor del Premi Internacional 2023. Es premia la trajectòria literària de més de 50 anys en llengua basca de l’autor d’Obabakoak.

Les sis categories restants distingiran dones. El Premi Joves se l’endú Blanca Fernández Quintana, una de les plomes emergents de la literatura en asturià, mentre que el Premi Cinema serà per a Julie Perreard, cineasta que incorpora la llengua corsa en les seves produccions. En la categoria musical la distinció serà per a Fiona Mackenzie, autora i intèrpret de cançons en gaèlic.

En un premi radicat als Alps i a Occitània no podien mancar les premiades d’aquests orígens. El Premi Traducció serà per a Monica Longobardi, per la seva “grandíssima contribució a la difusió del coneixement de la literatura occitana contemporània a Itàlia”, ha explicat l’organització d’Ostana. El premi que es reserva a la llengua occitana se l’endú Sarah Laurenç Zurawczak, una jove poeta i autora de contes en occità. I, finalment, la distinció a les minories lingüístiques històriques d’Itàlia és per a Liliana Bertolo Boniface, “pel compromís i treball constant de promoció, protecció i divulgació de la llengua francoprovençal” o arpitana, l’idioma propi de la Vall d’Aosta, Savoia, oest de Suïssa i altres territoris veïns.

Aquest premi, que es proclama “un festival de la biodiversitat lingüística”, és organitzat anualment a la localitat d’Ostana, a les valls alpines on es troben Occitània i el Piemont. L’edició d’enguany té lloc entre els dies 23 i 25 de juny. El programa d'activitats es pot consultar al web del certamen.