Notícia

Bolívia reconeix l'autonomia dels pobles indígenes

La decisió del govern és una conseqüència de la Declaració de les Nacions Unides sobre els Drets dels Indígenes · Els sectors benestants de l'est del país volen celebrar un referèndum per reformar els estatuts dels departaments i dur a terme una descentralització total.

El Govern d'Evo Morales, el primer president indigenista de la història de Bolívia, va anunciar divendres passat que reconeix oficialment la “autonomia indígena”, la qual cosa comporta la ratificació de la llei del 7 de novembre passat segons la qual "els pobles indígenes tenen dret a l'autonomia o l'autogovern en qüestions relacionades amb els assumptes interns i locals, així com a disposar dels mitjans per a finançar les seves funcions autònomes.” El vicepresident del Govern, Álvaro García Linera, va dir que es posaran els recursos necessaris perquè això pugui tenir una vigència “immediata”.

En la mateixa compareixença, García Linera va enviar un missatge d'advertència als prefectes i terratinents que, a quatre departaments de l'est del país, volen celebrar un referèndum per dotar els estatuts autonòmics de plenes competències a tots els nivells. El Govern considera que els terratinents i empresaris dels departaments de Santa Cruz, Beni, Pando i Tarija, els més rics del país i amb una menor proporció d'indígenes, volen adquirir una descentralització total per distanciar-se de les polítiques de Morales.

Per fer-ho, els quatre prefectes (el títol que rep el representant de cada departament) han convocat una consulta popular en la que plantejaran l'aprovació dels nous estatuts autonòmics. El Govern ja ha dit que aquest referèndum és il·legal, perquè l'actual Constitució no preveu una reforma autonòmica, i alguns grups indígenes han anunciat que el boicotejaran.

Més informació: