Dossier

Eleccions espanyoles 2015: una guia per a seguir els partits subestatals

El Congrés dels Diputats.
El Congrés dels Diputats. Autor/a: SubtlePanda
Les eleccions al Parlament espanyol d'aquest 20 de desembre certificaran el pas d'un sistema essencialment bipartidista a un de més diversificat, on fins a quatre formacions tenen opcions d'aconseguir pel cap baix 50 diputats al Congrés: PP, PSOE, Podem i Ciutadans. Aquest fet pot restar importància als partits d'àmbit subestatal de cara a possibles pactes, perquè dóna més joc d'aliances als partits d'àmbit estatal per a cercar diferents pactes entre ells -amb Ciutadans, per exemple, fent de frontissa entre PP i PSOE.

Tot i així, les diferències ideològiques entre els grans partits espanyols -amb incompatibilitats com la del PP amb Podem- i els resultats previsiblement ajustats -podria ser que no n'hi hagués prou amb la suma de dos grans partits per a assolir la majoria absoluta- poden permetre algun marge de joc als partits de les nacions sense estat i de les regions.

A Nationalia us oferim una guia, en tres articles, sobre aquests partits i les opcions que tenen d'aconseguir representació al Congrés dels Diputats: