Dossier

Eleccions espanyoles 2015: Canàries, Astúries, Castella i resta de l'estat

Canàries

Les dues formacions que fins ara tenien representació al Congrés espanyol -Coalició Canària i Nova Canàries- s'havien presentat plegades a les eleccions de 2011. Ara, però, no repeteixen fórmula: Coalició Canària (CC) es presenta amb llista pròpia mentre que Nova Canàries (CC) ha decidit coalitzar-se amb el PSOE.

El programa de CC reclama l'aprovació de la reforma de l'Estatut d'Autonomia canari aprovada el març de 2015 al Parlament illenc i, arribat el cas, que les Canàries obtinguin un "Estatut especial" en un "model federal" si és que es reforma la Constitució espanyola.

NC, per la seva banda, diu que es presenta amb el PSOE perquè ambdós partits comparteixen "una cosa essencial: una reforma constitucional que doni a Canàries una posició distingida”. D'altra banda, els candidats de NC que surtin elegits formaran part del grup mixt, i no pas del socialista.

A banda d'aquestes dues formacions, a la circumscripció de Las Palmas es presenta el Moviment per la Unitat del Poble Canari (MUPC), l'únic que concorre a les eleccions amb un programa independentista per a alliberar, diu el partit, "la colònia més antiga del món".

Les perspectives per a CC són d'aconseguir entre 0 i 2 escons, segons les enquestes. Per a NC, l'escenari més plausible seria sumar 1 escó dins de la coalició amb el PSOE. El MUPC no tindria cap opció d'aconseguir escó.

Astúries

Es presenten dues formacions exclusivament asturianes a les eleccions espanyoles de 2015. Esquerra Asturiana (IAS), un partit sobiranista que reclama una república per a Astúries, ha decidit de concórrer en coalició amb Esquerra Unida (IU). El partit asturià té el número 8 de la llista, sense possibilitats reals d'obtenir escó.

L'altra formació asturiana que es presenta és Foro Asturias, el partit regionalista fundat per Francisco Álvarez-Cascos. El Foro ha forjat una coalició amb el PP que  aposta per la continuïtat de les polítiques del govern de Mariano Rajoy. Les enquestes apunten que, dins d'aquesta coalició, el Foro aconseguirà un escó -la formació de Cascos té el número dos de la llista.

Compromís per Astúries no es presenta a les eleccions però ha demanat el vot per a Podem, partit amb el qual els asturianistes de fet ja treballen des de 2013.

Castella

L'única formació sobiranista castellana en aquestes eleccions serà Esquerra Castellana (IZCA), que es presenta en coalició amb IU sota la marca d'Unitat Popular (UP). Tot i que IZCA dóna suport a UP arreu del territori castellà, l'única circumscripció on formalment s'hi presenta en coalició és a Valladolid, on ocupa el número 4 de la llista, sense opcions d'obtenir escó, segons els sondatges.

Territoris on només es presenten partits regionalistes o autonomistes

Hi ha diversos territoris on només es presenten partits regionalistes o autonomistes, no pas sobiranistes o independentistes. És el cas d'Extremadura, on concorre la llista d'Extremadura Unida, un partit que assegura "no ser nacionalista" i que "assumeix plenament la unitat d'Espanya". També passa a Lleó, Zamora i Salamanca, on presenta llista el Partit Regionalista del País Lleonès (PREPAL), que reclama la constitució d'una nova comunitat autònoma formada per aquestes tres províncies.