Dossier

País Basc del Nord

Com ja va passar en les darreres eleccions cantonals, el vot basquista es dividirà en dos, d'acord amb la divisió ideològica dreta-esquerra. L'esquerra es presenta unida sota la coalició Euskal Herria Bai, formada per Abertzaleen Batasuna, Batasuna i Eusko Alkartasuna. Al centredreta s'hi presentarà el PNB, que, a diferència de Navarra, no s'uneix a la resta de partits -en aquest cas per la presència de Batasuna, que no condemna expressament les accions d'ETA. Els cantons renovables al País Basc del Nord són deu, cinc d'urbans i uns altres cinc a l'interior del país, i només en un d'ells s'ha anunciat un candidat de consens, a Anglet Nord, on justament el basquisme va obtenir els pitjors resultats en l'anterior cicle cantonal.

El vot abertzale d'esquerres acostuma a ser el més consistent del regionalisme/nacionalisme a tot França, sobretot fora de BAB (Aglomeració de Baiona-Anglet-Biarritz). Tant és així que fins i tot Euskal Herria Bai es va permetre el «luxe» de rebutjar en assemblea la coalició amb Europa Ecologia, per tal de no perdre perfil nacionalista, en una decisió discutida per una part dels seus càrrecs electes, convençuts que una aliança nacionalecològica hauria permès uns resultats millors. Tanmateix, a les cantonals 2011 els candidats d'EHB aspiren a acostar-se al 10% en els cinc cantons urbans, mentre que, a l'interior, l'objectiu és el 20%. Fins i tot en el cantó d'Iholdy / Iholdi, el candidat Daniel Olçomendy aspira a acostar-se al 30% i optar a la victòria en la segona volta, oimés davant la renúncia del PS francès a presentar-hi cap candidat.

Pel que fa al PNB, el seu pes polític a l'altra banda de la frontera és més testimonial i minoritari, acostumant a tenir més presència en els cantons de les zones costaneres, més habitades i properes a Euskadi; el proper 20 de març presenta candidats a cinc dels deu cantons bascos renovables i les seves expectatives estan per sota del 10% de vots.