Dossier

"La transició a Kosovo, un camí ardu". Tardor 2002

David Forniès. Europa de les Nacions n. 49

En aquest article es destacaven les dificultats amb què Kosovo es trobava per avançar cap a la democràcia després d'unes eleccions municipals sense la participació de la minoria sèrbia.

[...] L'alt índex d'abstenció -més d'un 45% dels ciutadans cridats a les urnes no va votar, un fet que es pot considerar com a gravíssim en un país amb una democràcia no consolidada- revela el sentiment de desencís popular cap a les institucions que regeixen la transició de Kosovo de província sèrbia a encara no se sap què. La població albanesa, encara que continua reclamant la independència de Kosovo, sembla tendir darrerament a preocupar-se més per la greu crisi econòmica i social que afecta el país. Per la seva banda, els serbis demostren de forma clara que no estan còmodes en el marc actual i reclamen una descentralització efectiva que els permeti, diuen, sentir-se segurs.

Les eleccions del passat 26 d'octubre, que no han merescut l'atenció dels mitjans occidentals, van donar la victòria a la Lliga Democràtica de Kosovo (LDK) del president kosovès Ibrahim Rugova a 18 de les 30 assemblees municipals de Kosovo, cosa que, entre d'altres ciutats, els permet de mantenir-se al poder, amb majoria absoluta, a la capital Prishtinë/Priština1 on, per cert, Surroi denuncia que l'LDK "ha demostrat ser un complet desastre". Per la seva banda, el Partit Democràtic de Kosovo (PDK) de l'exlíder de l'Exèrcit d'Alliberament de Kosovo (UÇK) Hashim Thaçi, va arrabassar tres assemblees municipals a l'LDK i ara té majoria a 6 (Gllogovc/Glogovac, Kaçanik/Kačanik, Lipjan/Lipljan, Skenderaj/Srbica, Shtime/Štimlje i Malishevë/Mališevo). El tercer partit de Kosovo, l'Aliança pel Futur de Kosovo (AAK), va obtenir el seu millor resultat a Deçan/Dečani, on va assolir 15 dels 31 escons de l'assemblea, amb un empat amb l'LDK, que haurà de trencar l'únic diputat del PDK.
A l'assemblea de Novobërdë/Novo Brdo, per la seva part, els escons van quedar molt repartits. Els partits albanesos en van aconseguir 7, els partits serbis 7 més, i la formació Visquem Junts en va sumar 3, amb una gran participació de l'electorat: més d'un 80%. A Prizren, tot i la victòria del partit de Rugova, el partit de la minoria turca va aconseguir quasi un 10% dels vots i els seus 4 escons poden ser determinants a l'hora de formar govern.

[...] A Mitrovicë/Mitrovica, entitat amb una població sèrbia important, els partits polítics albanesos es van emportar la totalitat dels 41 escons de l'assemblea. Aquest fet no deu preocupar massa als serbis del nord de Mitrovica, que tenen controlada aquesta part de la ciutat mitjançant una administració local il·legal. [...] L'administrador de les Nacions Unides a Kosovo, Michael Steiner, ha deixat clar que la partició de Kosovo no es produirà i que tampoc es crearà un municipi separat per al nord de Mitrovica.

[...] Els serbis reclamen una àmplia autonomia per a les zones on són majoria com a condició prèvia a la seva participació en les institucions de Kosovo, mentre que l'UNMIK ho veu a l'inrevés: els serbis han d'estar representats a les institucions i, un cop allà, podran discutir el seu encaix al país.