Entrevista

"Alguns actors internacionals han volgut empoderar l'ANP i donar-li rellevància política"

Lurdes Vidal

Responsable de l'àrea de Món Àrab i Mediterrani de l'Institut Europeu de la Mediterrània (IEMED)

ENTREVISTA. Lurdes Vidal, responsable de l'àrea de Món Àrab i Mediterrani de l'Institut Europeu de la Mediterrània (IEMED), comenta per a Nationalia les claus de la votació que ha donat a Palestina l'estatus d'estat observador de l'ONU. Per Vidal, la recent ofensiva contra Gaza i la permanent presa de posició dels EUA han jugat en contra de la posició israeliana.

-Per què hi ha hagut tan pocs vots en contra de l'admissió de Palestina com a estat observador de l'ONU?

-El moment hi ha portat. Ja se sabia des de feia temps que Palestina tindria un vot molt contundent a favor: ja el va tenir quan va ingressar a la UNESCO. Però estava per saber fins a quin punt les pressions d'Israel i dels Estats Units podien tenir efecte sobre la resta de països.

-I sembla que no n'han tingut gaire.

-L'atac contra Gaza ha anat en detriment de l'opció d'Israel, perquè la seva imatge internacional ha quedat afectada. I, a més, és molt evident que els EUA, més que mediadors, han estat defensors de la posició d'Israel, malgrat que la política d'aquest país sigui qüestionable. Això ha estat així amb [George] Bush i també amb [Barack] Obama. I resta legitimitat a la posició dels EUA.

-Els EUA diuen que el reconeixement palestí dificultarà les negociacions per a trobar una sortida al conflicte.

-No es pot argumentar que es trencarà amb una dinàmica de negociació quan no n'hi ha cap, de dinàmica de negociació. Israel negocia a cada moment amb qui vol, com per exemple ho ha fet ara amb Hamàs.

-Hi ha països que van abstenir-se a la votació d'ingrés de Palestina a la UNESCO i que ara, en canvi, hi han votat a favor.

-És una forma de donar suport a l'Autoritat Nacional Palestina (ANP) en un moment en què, precisament, està perdent molta força en clau interna palestina. Del conflicte de Gaza, Hamàs n'ha sortit molt beneficiat. Atorgant el reconeixement a Palestina, el que han fet alguns actors internacionals és empoderar i legitimar l'ANP (i Fatah) i donar-li rellevància política. Li retornen una competència important per tornar a la taula de negociacions: reconèixer-la com a interlocutora.

Més informació:

[[FitxaPalestina]]