Entrevista

"Els friülesos han votat Berlusconi com un mal menor"

Ferruccio Clavora

Membre de la CONSEU

ENTREVISTA a Ferruccio Clavora, membre de la CONSEU. És un friülès de la comunitat eslovena.

Com creu que afectaran els resultats de les eleccions generals italianes dins del Friül?
Bé, en primer lloc hauríem de dir que, en cert sentit, i com ha passat també a d'altres llocs de l'Estat italià, al Friül la gent ha votat majoritàriament la coalició guanyadora a Roma, la que lidera Silvio Berlusconi. Però crec que això no vol dir que hagin votat a favor d'una alternativa que els mereixi tota la confiança, sinó que ha estat un vot com a mal menor davant de la imatge desordenada que havia projectat el govern Prodi aquesta legislatura.

També aquí, al Friül, ha augmentat el nombre de vots a la Lega Nord (LN), però no tant com en d'altres parts del nord d'Itàlia, perquè aquí no hi ha els problemes que tants vots donen a la LN, com per exemple la qüestió de la immigració o les grans empreses que han de pagar impostos molt alts a Roma. Pel que fa al tema nacional del Friül, la LN no s'ha mostrat, diria que per falta de cultura política, sensible a les reivindicacions nacionals friüleses.

Com valora des del punt de vista nacional els resultats de les eleccions 'regionals' i provincials del Friül-VG?
Pel que fa a les regionals, no ha guanyat cap coalició que sigui especialment sensible a la qüestió nacional. Ha guanyat però una coalició en la qual hi ha Renzo Tondo, que és una persona especialment sensible i pragmàtica en relació als problemes concrets del Friül. S'ha de veure qui posarà com a responsable d'ensenyament i cultura, per veure quina orientació tindrà la seva política des del punt de vista nacional.

En canvi, pel que fa a la província d'Udine, l'única en la qual s'hi celebraven eleccions provincials, ha sortit elegit president Pietro Fontanini, cap d'una coalició de centre-dreta que engloba persones sensibles a la qüestió nacional. Ell mateix ho ha demostrat prou bé, per exemple, ja als anys 80 amb la seva participació a la primera CONSEU [Conferència de Nacions Sense Estat d'Europa, lloc]. Esperem que la seva política sigui favorable a la llengua i la cultura friülanes, tenint present que la Província té unes competències importants en aquests camps.

Finalment, pel que fa a Udine, la capital del Friül, no podem encara preveure res perquè cap dels candidats ha obtingut la majoria necessària i haurem d'esperar a una segona volta.

Més informació: