Fitxa de país

Abkhàzia
Apsní

Dades generals
Població
240.705 h. (2011)
Superfície
8.660 km²
Institucions
Govern i Assemblea Popular d'Abkhàzia
Ciutats importants
Sukhumi
Administració estatal
Estat independent de facto
Llengües territorials
abkhaz, mingrelià, svanetià, armeni, grec
Llengües oficials
abkhaz i rus
Cultura religiosa
cristianisme ortodox, islam sunnita
Festa nacional
30 de setembre

Introducció

Abkhàzia és un estat independent de facto situat a la costa oriental de la mar Negra. El país està reconegut com a independent per part de cinc estats membres de l'ONU. La resta d'estats consideren que Abkhàzia forma part de Geòrgia.

A l'edat mitjana va existir un Regne d'Abkhàzia que, posteriorment, va quedar unit al Regne de Geòrgia. Al segle XVI va quedar sota domini otomà i va passar a mans russes al segle XIX.

Abkhàzia va esdevenir una república dins de la Unió Soviètica el 1921. En primera instància, Abkhàzia va quedar subordinada a la República Socialista Soviètica de Geòrgia només en alguns àmbits. A partir de 1931, Abkhàzia va quedar totalment integrada dins de Geòrgia com a república autònoma.

A la dècada de 1980, el nacionalisme abkhaz va demanar la conversió d'Abkhàzia en una república socialista soviètica no subordinada a Geòrgia.

Després que Geòrgia declarés la seva independència de la URSS el 1991, Abkhàzia va fer el mateix el 1992. Forces abkhazes amb suport rus es van enfrontar a l'exèrcit georgià en una guerra entre 1992 i 1993. Les forces abkhazes van guanyar, la República d'Abkhàzia es va consolidar com a estat independent de facto, i més de 200.000 georgians ètnics van ser expulsats del país o en van fugir.

El 2008 va tenir lloc una altra guerra, quan Geòrgia va provar de recuperar Abkhàzia i Ossètia del Sud per la força. Les forces abkhazes, de nou amb suport rus, van guanyar la guerra en tan sols cinc dies. Tot seguit, Rússia va reconèixer Abkhàzia i Ossètia del Sud com a estats independents.

D'ençà, els successius governs abkhazos han provat de combinar una política orientada a apuntalar la independència d'Abkhàzia amb el manteniment de la protecció política, econòmica i militar de Rússia sobre el país.

Llengua

La llengua nacional del país és l’abkhaz, un idioma de la família caucàsica nord-occidental. És parlat per aproximadament 100.000 persones a Abkhàzia (un 40% de la població), on és una de les dues llengües oficials, al costat del rus, que és l’idioma principal de l’educació i l’administració i amb una forta presència als entorns urbans.

Existeix, des del segle XIX, una comunitat armènia a Abkhàzia, que compta amb unes 40.000 persones, part de les quals mantenen viu l’ús de l’idioma armeni; altres parlen rus i, una minoria, turc.

A banda, estan assentades també a Abkhàzia dues comunitats lingüístiques de la família kartveliana: la mingreliana, a la regió sud-oriental, i la svanetiana, a la regió nord-oriental. Totes dues llengües es troben greument amenaçades.

Identitat nacional

Segons el cens abkhaz de 2011, el 50,7% dels habitants del país són de nacionalitat abkhaza; el 19,2% són georgians (incloent-hi mingrelians i svanetians), el 17,4% armenis, el 9,1% russos i el 0,6% grecs. Aquest cens no és reconegut per les autoritats georgianes, però en qualsevol cas recull la gran davallada percentual dels georgians d’abans de la guerra (quan feien el 45% de la població d’Abkhàzia).

Els abkhazos es veuen a si mateixos com un poble relacionat amb els circassians que habiten al nord de la serralada del Caucas, amb els quals comparteixen la família lingüística caucàsica nord-occidental.

Política i institucions

Abkhàzia és un estat independent de facto, reconegut com a tal per Rússia, Veneçuela, Síria, Nauru, Vanuatu i Nicaragua. La resta d’estats membres de l’ONU consideren Abkhàzia com a part de Geòrgia.

La república abkhaza està encapçalada pel president o presidenta —elegit per sufragi universal— i té els seus propi govern i parlament —l’Assemblea Popular d’Abkhàzia, elegida per votació popular— que exerceixen respectivament els poders executiu i legislatiu.

Tot i que independent de Geòrgia, Abkhàzia té un grau elevat de dependència respecte de Rússia en defensa, afers exteriors i economia, situació que l’acosta a un estatus de protectorat rus.

President: Aslan Bzhania (des de 2020)
Primer ministre: Alexandr Ankvab (des de 2020)
Distribució d'escons a l'Assemblea Popular (Parlament). 35 membres (eleccions març 2022):
Amtsakhara - 5
Independents - 28
A determinar - 2

(Darrera actualització: març 2022)