Fitxa de país

Abkhàzia
Apsní

Dades generals
Població
240.705 h. (2011)
Superfície
8.660 km²
Institucions
Govern i Assemblea Popular d'Abkhàzia
Ciutats importants
Sukhumi
Administració estatal
Estat independent de facto
Llengües territorials
abkhaz, mingrelià, svanetià, armeni, grec
Llengües oficials
abkhaz i rus
Cultura religiosa
cristianisme ortodox, islam sunnita
Festa nacional
30 de setembre

Introducció

Abkhàzia és un estat independent de facto situat a la costa oriental de la mar Negra. El país està reconegut com a independent per part de cinc estats membres de l'ONU, Rússia el més destacat dels quals. La resta d'estats consideren que Abkhàzia forma part de Geòrgia.

A l'edat mitjana va existir un Regne d'Abkhàzia que, posteriorment, va quedar unit al Regne de Geòrgia. Al segle XVI va quedar sota domini otomà i va passar a mans russes al segle XIX.

Abkhàzia va esdevenir una república dins de la Unió Soviètica el 1921. En primera instància, Abkhàzia va quedar subordinada a la República Socialista Soviètica de Geòrgia només en alguns àmbits. A partir de 1931, Abkhàzia va quedar totalment integrada dins de Geòrgia com a república autònoma.

A la dècada de 1980, el nacionalisme abkhaz va demanar la conversió d'Abkhàzia en una república socialista soviètica no subordinada a Geòrgia.

Després que Geòrgia declarés la seva independència de la URSS el 1991, Abkhàzia va fer el mateix el 1992. Forces abkhazes amb suport rus es van enfrontar a l'exèrcit georgià en una guerra entre 1992 i 1993. Les forces abkhazes van guanyar, la República d'Abkhàzia es va consolidar com a estat independent de facto, i més de 200.000 georgians ètnics van ser expulsats del país o en van fugir.

El 2008 va tenir lloc una altra guerra, quan Geòrgia va provar de recuperar Abkhàzia i Ossètia del Sud per la força. Les forces abkhazes, de nou amb suport rus, van guanyar la guerra en tan sols cinc dies. Tot seguit, Rússia va reconèixer Abkhàzia i Ossètia del Sud com a estats independents.

D'ençà, els successius governs abkhazos han provat de combinar una política orientada a apuntalar la independència d'Abkhàzia amb el manteniment de la protecció política, econòmica i militar de Rússia sobre el país.

Identitat nacional

Segons el cens abkhaz de 2011, el 50,7% dels habitants del país són de nacionalitat abkhaza; el 19,2% són georgians (incloent-hi mingrelians i svanetians), el 17,4% armenis, el 9,1% russos i el 0,6% grecs. Aquest cens no és reconegut per les autoritats georgianes, però en qualsevol cas recull la gran davallada percentual dels georgians d’abans de la guerra (quan feien el 45% de la població d’Abkhàzia).

Els abkhazos es veuen a si mateixos com un poble relacionat amb els circassians que habiten al nord de la serralada del Caucas, amb els quals comparteixen la família lingüística caucàsica nord-occidental.

Política

President: Aslan Bzhania
Primer ministre: Alexandr Ankvab
Distribució d'escons a l'Assemblea Popular (Parlament). 35 membres (eleccions 2017):
Fòrum per la Unitat Nacional d'Abkhàzia - 6
Abkhàzia Unida - 3
Independents - 26

(Darrera actualització: abril 2020)