Fitxa de país

Fèroe
Føroyar

Dades generals
Població
51.783 habitants (estimació 2019)
Superfície
1.399 km²
Institucions
Parlament (Løgting), govern
Ciutats importants
Tórshavn (capital), Klaksvík, Hoyvík
Administració estatal
Regne de Dinamarca
Llengües territorials
feroès
Llengües oficials
feroès i danès
Cultura religiosa
cristiana protestant
Festa nacional
29 de juliol (Dia de sant Olaf)

Introducció

Les Fèroe són una petita nació insular situada a la mar del Nord, entre Escòcia, Islàndia i Noruega. Una dependència autònoma de Dinamarca, estan habitades pel poble feroès, que manté una tradició política diferenciada, així com una llengua i cultura pròpies.

L’arxipèlag va ser colonitzat al segle IX dC per poblacions d’origen escandinau i cèltic, que són l’origen del poble feroès actual. Quan les corones danesa i noruega es van vincular el 1380, les Fèroe van convertir-se en dependència de Dinamarca, situació que ha romàs fins avui.

Al segle XIX va desenvolupar-se a les Fèroe un sentiment nacionalista basat en la reivindicació de la llengua i tradicions pròpies. El moviment d’afirmació nacional va culminar, al segle XX, amb la reclamació política d’autonomia.

El 1946, a la fi de la Segona Guerra Mundial, el parlament de les illes va proclamar la independència, que les autoritats daneses van impedir. El 1948 Dinamarca va atorgar l’autonomia política a les Fèroe, amb poders legislatius i executius.

Referèndum d’independència

Els partits polítics feroesos propugnen l’organització d’un referèndum sobre la independència de les illes. Seria el segon referèndum després del que van organitzar unilateralment les autoritats feroeses el 1946. En aquella ocasió, el “sí” a la independència va rebre el 50,7% dels vots, mentre que el “no” va sumar el 49,7%. Dinamarca va considerar que el resultat no era concloent i en va impedir l’aplicació.

Llengua

El feroès és la llengua primera de la major part dels habitants de les Fèroe. Com a llengua oficial de l’arxipèlag des de 1937, és emprada habitualment per l’administració feroesa. L’ensenyament (inclòs l’universitari a Tórshavn) es dispensa en aquest idioma, malgrat que el danès i l’anglès també són ensenyats com a llengües segona i tercera. Els mitjans de comunicació illencs empren preferentment el feroès.

El feroès pertany al grup septentrional de les llengües germàniques i és l’evolució de l’idioma portat a l’arxipèlag pels colonitzadors escandinaus. Es va començar a escriure al segle XIV, però a partir del XVI la funció d’idioma oficial va correspondre al danès. A mitjan segle XIX Venceslaus Ulricus Hammershaimb va codificar-ne una norma escrita.

Política i institucions

Les Fèroe han disposat d’una assemblea representativa pròpia des del segle X pel cap baix. El modern Parlament de les Fèroe, o Løgting, és l’assemblea de les illes, i funciona de manera ininterrompuda des de 1852, tot i que té capacitat legislativa només des de 1948. Elegit per sufragi universal cada quatre anys, està format per 33 membres.

El Parlament elegeix el primer ministre de les Fèroe, que nomena el seu gabinet: el Govern de les Fèroe, o Landsstýri.

Les Fèroe tenen un sistema de partits propi, separat del sistema de partits danès —encara que alguns partits feroesos tenen vinculacions amb partits danesos. Els partits es poden organitzar en dos grans blocs, segons si són independentistes o no. Tanmateix, partits d’un grup i l’altre formen part regularment de diferents governs de coalició:
 
En el grup independentista, els dos partits principals són República (Tjódveldi, esquerra, fundat el 1948) i Partit Popular (Fólkaflokkurin, centredreta conservador, 1939). Amb menys suport, i de fundació més recent que els altres dos, hi ha Progrés (Framsókn, centredreta liberal, 2011). Finalment, Autogovern (Sjálvstýri, centre socioliberal, 1906) dona suport a un procés d'independència gradual.

En el grup unionista, els dos partits principals són el Partit de la Unió (Sambandsflokkurin, centredreta liberal i agrari, 1906) i el Partit de la Igualtat, també conegut com a Partit Socialdemòcrata (Javnaðarflokkurin, centreesquerra, 1925). També en el camp unionista, amb menys suports, hi ha el Partit del Centre (Miðflokkurin, dreta conservadora, 1992).


Primer ministre: Aksel V. Johannesen, Partit Socialdemòcrata (des de 2022)
Distribució d'escons al parlament (eleccions desembre 2022). 33 membres:
Partit Socialdemòcrata (unionisme moderat, socialdemòcrata) - 9
Partit de la Unió (unionista, liberal-conservador) - 7
Partit Popular (independentista, liberal-conservador) - 6
República (independentista, centreesquerra) - 6
Progrés (independentista, liberal) - 3
Partit del Centre (independentista, democratacristià) - 2
Sistema electoral: Sistema proporcional en una sola circumscripció que cobreix tot l'arxipèlag.
Govern: Coalició tripartita del Partit Socialdemòcrata, República i Progrés.

Enllaços

Llengua i Cultura
Málradid (Comitè del Feroès) malrad.fo
Faroese Online (curs de feroès) faroeseonline.com

Mitjans de comunicació
Kringvarp Føroya, radiotelevisió pública feroesa kvf.fo
In.fo in.fo
Dimmalætting, diari més antic de l'illa (en feroès) dimma.fo
Sosialurin, diari en feroès sosialurin.fo

(Darrera actualització: agost 2023.)