Fitxa de país

Kosovo
Kosova/Kosovo

Dades generals
Població
1.895.250 h. (estimació 2017 CIA Factbook)
Superfície
10.887 km²
Institucions
Govern i Assemblea (Parlament) de Kosovo
Ciutats importants
Pristina, Mitrovica, Decani, Gracanica, Pec, Prizren
Administració estatal
República de Kosovo (parcialment reconeguda)
Llengües territorials
albanès, serbocroat, turc, romaní i gorani
Llengües oficials
albanès i serbocroat (anomenat serbi oficialment) a escala estatal
Cultura religiosa
Islam, cristianisme ortodox
Festa nacional
17 de febrer (Dia de la Independència)

Introducció

Kosovo és un territori i estat dels Balcans occidentals, de majoria albanesa i vinculat històricament a Sèrbia i a l’Imperi otomà. El 2008 va proclamar la seva independència de Sèrbia, declaració que ha estat reconeguda per aproximadament la meitat dels estats membres de Nacions Unides. L'altra meitat continuen considerant que Kosovo és una província sèrbia.

Tant el nacionalisme albanès com el nacionalisme serbi consideren Kosovo com a territori propi.

El nacionalisme albanès afirma que els primers pobladors de Kosovo van ser els il·liris —poble que concep com a avantpassat dels albanesos moderns— i subratlla el fet que els albanesos hi són la gran majoria de la població (actualment, més del 90%) des del segle XIX.

El nacionalisme serbi, per contra, nega la validesa de l'argument il·liri i tendeix a destacar que els avantpassats dels serbis actuals van arribar a Kosovo als segles VI i VII, molt abans que els albanesos s'hi convertissin en majoria (cosa que va passar al segle XIX).

L'existència de Kosovo com a unitat administrativa amb les fronteres actuals data de 1946, quan Iugoslàvia va establir el districte autònom de Kosovo i Metohija. El 1963 el territori va ser declarat província autònoma.

En el moment de la desintegració de Iugoslàvia, Kosovo va proclamar la seva independència (1992), només reconeguda per Albània. La milícia albanesa kosovar de l'UÇK va iniciar una guerra contra les forces iugoslaves que va acabar el 1999 després que les forces de l'OTAN derrotessin l'exèrcit iugoslau. S'hi va establir una administració provisional de l'ONU que va durar fins al 2008, quan el país va proclamar de nou la independència, aquest cop amb el suport de la major part de potències occidentals.

Reconeixement

Pel cap baix, 100 dels 193 estats membres de Nacions Unides reconeixen Kosovo com a estat independent a 2022. Entre aquests, es compten de manera destacada els Estats Units, el Canadà, França, el Regne Unit, Alemanya, Austràlia, el Japó i el Pakistan. Segons el govern de Sèrbia, entre 13 i 18 països —africans, caribenys i del Pacífic— han retirat el reconeixement que li havien atorgat prèviament. El govern de Kosovo afirma que no és possible retirar un reconeixement i qüestiona la veracitat de les informacions sèrbies.

Entre els països que no reconeixen Kosovo hi ha Rússia, la Xina, l’Índia, el Brasil, Sud-àfrica i Espanya. Sèrbia tampoc no el reconeix, però hi manté una política de normalització de relacions des de l’Acord de Brussel·les de 2013.

Autonomia local sèrbia

L’Acord de Brussel·les (signat per Sèrbia i Kosovo el 2013) preveu la creació d’una associació de municipis de majoria sèrbia (la Comunitat de Municipis Serbis, ZSO). El nou ens podria exercir les competències municipals en matèria de desenvolupament econòmic, educació, salut i planificació urbana i rural de forma col·lectiva. El govern kosovar no ha implementat la ZSO, tot i que treballa en l’elaboració d’un esborrany d’estatut.


Política

Presidenta: Vjosa Osmani (des de 2021)
Primer ministre: Albin Kurti, Vetëvendosje (des de 2021).
Sistema polític: Estat independent. No reconegut pel seu antic estat matriu (Sèrbia).
Distribució d'escons a l'Assemblea (eleccions 2021). 120 escons: 
Vetëvendosje (centreesquerra, nacionalisme albanès) - 58
Partit Democràtic de Kosovo (PDK, centredreta) - 19
Lliga Democràtica de Kosovo (LDK, centredreta) - 15
Llista Sèrbia (autonomisme serbi, centredreta) - 10
Aliança pel Futur de Kosovo (AAK, dreta) - 8 
Partit Democràtic Turc de Kosovo (KDTP, minoria turca, centredreta) - 2
Altres partits de minories - 8
Govern: coalició de Vetëvendosje (incloent-hi el partit Guxo), Llista Sèrbia, KDTP i altres partits de minories (des de 2021).

(Darrera actualització: octubre 2022.)