Fitxa de país

Kosovo
Kosova/Kosovo

Dades generals
Població
1.895.250 h. (estimació 2017 CIA Factbook)
Superfície
10.887 km²
Institucions
Govern i Assemblea (Parlament) de Kosovo
Ciutats importants
Pristina, Mitrovica, Decani, Gracanica, Pec, Prizren
Administració estatal
República de Kosovo (parcialment reconeguda)
Llengües territorials
albanès, serbocroat, turc, romaní i gorani
Llengües oficials
albanès i serbocroat (anomenat serbi oficialment) a escala estatal
Cultura religiosa
Islam, cristianisme ortodox
Festa nacional
17 de febrer (Dia de la Independència)

Introducció

Kosovo és un territori balcànic que s'ha proclamat independent de Sèrbia dos cops: el 1992 i el 2008. Més de 100 estats del món reconeixen la independència de Kosovo. La resta consideren que Kosovo és una província sèrbia.

Tant el nacionalisme albanès com el nacionalisme serbi consideren Kosovo com a territori propi.

El nacionalisme albanès afirma que els primers pobladors de Kosovo van ser els il·liris —poble que concep com a avantpassat dels albanesos moderns— i destaca el fet que actualment els albanesos són la gran majoria (més del 90%) de la població kosovar.

El nacionalisme serbi, per contra, nega la validesa de l'argument il·liri i tendeix a destacar que els avantpassats dels serbis actuals van arribar a Kosovo als segles VI i VII, molt abans que els albanesos s'hi convertissin en majoria (cosa que va passar al segle XIX).

L'existència de Kosovo com a unitat administrativa data de 1946, quan Iugoslàvia va establir el districte autònom de Kosovo i Metohija. El 1963 el territori va ser declarat província autònoma.

En el moment de la desintegració de Iugoslàvia, Kosovo va proclamar la seva independència (1992), només reconeguda per Albània. La milícia albanesa kosovar de l'UÇK va iniciar una guerra contra les forces iugoslaves que va acabar el 1999 després que les forces de l'OTAN derrotessin l'exèrcit iugoslau. S'hi va establir una administració provisional de l'ONU que va durar fins al 2008, quan el país va proclamar de nou la independència, aquest cop amb el suport de la major part de potències occidentals.

Reconeixement

El juliol de 2019, 115 dels 193 estats membres de Nacions Unides havien reconegut Kosovo com a estat independent. Entre aquests, es compten de manera destacada els Estats Units, el Canadà, França, el Regne Unit, Alemanya, Austràlia, el Japó i el Pakistan. Dels 115, 15 —països africans, caribenys i del Pacífic— han retirat el reconeixement. El govern de Kosovo afirma que no és possible retirar un reconeixement.

Entre els països que no reconeixen Kosovo hi ha Rússia, la Xina, l’Índia, el Brasil, Sud-àfrica i Espanya. Sèrbia tampoc no el reconeix, però hi manté una política de normalització de relacions des de l’Acord de Brussel·les de 2013.

Autonomia local sèrbia

L’Acord de Brussel·les preveu la creació d’una associació de municipis de majoria sèrbia (la Comunitat de Municipis Serbis, ZSO). El nou ens podria exercir les competències municipals en matèria de desenvolupament econòmic, educació, salut i planificació urbana i rural de forma col·lectiva. El govern kosovar no ha implementat la ZSO, tot i que treballa en l’elaboració d’un esborrany d’estatut.


Política

President: Hashim Thaçi, Partit Democràtic de Kosovo, PDK (des de 2016)
Primer ministre: Ramush Haradinaj, Coalició PAN (des de 2017, en funcions; ).
Sistema polític: Estat independent. No reconegut pel seu antic estat matriu (Sèrbia).
Distribució d'escons a l'Assemblea (eleccions 2019). 120 escons: 
Vetëvendosje (centreesquerra, nacionalisme albanès) - 31
Lliga Democràtica de Kosovo (LDK, centredreta) - 30
Partit Democràtic de Kosovo (PDK, centredreta) - 25
100% Kosovo (coalició AAK-PSD, ampli espectre inclinat a la dreta) - 14 
Llista Sèrbia (autonomisme serbi, centredreta) - 10
Partit Democràtic Turc de Kosovo (KDTP, minoria turca, centredreta) - 2
Coalició Vakat (minoria bosníaca) - 2
Altres partits de minories - 6
Govern: coalició de Coalició PAN, Llista Sèrbia, AKR, KDTP i Vakat (en funcions)

(Darrera actualització: octubre 2019.)