Fitxa de país

Poble maputxe
Mapu Che

Dades generals
Població
1.713.000 persones (1.508.000 a Xile, cens 2012; 205.000 a l'Argentina, cens 2010)
Institucions
Cap
Administració estatal
Xile i Argentina
Llengües territorials
Mapudungun
Llengües oficials
Espanyol
Cultura religiosa
religió maputxe i cristianisme catòlic

Moviment polític i social

A la segona dècada del segle XXI, tres organitzacions han estat prominents en el moviment polític maputxe: la Coordinadora Arauco Malleco (CAM), l'Aliança Territorial Maputxe i el Consell de Totes les Terres. Aquestes tres agrupacions han substituït organitzacions reivindicatives precedents, com és el cas d'Ad Mapu (establerta el 1980).

La CAM, fundada el 1998, agrupa comunitats locals que reclamen la devolució integral de terres ancestrals a les comunitats maputxes. El programa polític de la CAM inclou l'autonomia política territorial sobre les terres recuperades, com a forma de reconstruir les característiques polítiques, culturals i religioses del poble maputxe. Es defineix com a indigenista i anticapitalista.

El Consell de Totes les Terres, fundat el 1990, és una organització sobiranista. Va encapçalar el moviment maputxe a la dècada de 1990. Reivindica la recuperació de les terres ancestrals del poble maputxe i la llengua mapudungun.

A banda, existeix un partit polític maputxe, fundat el 2005 i registrat oficialment entre 2016 i 2017: Wallmapuwen. El partit es defineix com a nacionalista maputxe, democràtic, d'esquerres, autonomista i laic.

Referències

Ana Luisa Guerrero: "Demandas de derechos humanos de los mapuche en Chile y los discursos jurídicos"; Fernando Pairicán Padilla i Rolando Álvarez Vallejos: "La Nueva Guerra de Arauco: la Coordinadora Arauco-Malleco y los nuevos movimientos de resistencia mapuche en el Chile de la Concertación (1997-2009)".