Fitxa de país

Alt Karabakh
Lernayin Gharabagh o Artsakh

Dades generals
Població
146.573 h. (2013 est.)
Superfície
11.458 km² (república autoproclamada), 4.400 km² (segons les fronteres soviètiques)
Institucions
Govern de la República de l’Alt Karabakh (Artsakh) i Assemblea Nacional
Ciutats importants
Stepanakert (capital), Shushi, Merakert, Martuni
Administració estatal
Azerbaidjan de jure, república independent de facto amb vincles estrets amb la República d'Armènia
Llengües territorials
armeni
Llengües oficials
armeni
Cultura religiosa
cristianisme armeni
Festa nacional
2 de setembre (Dia de la Independència)

Introducció

L'Alt Karabakh, o Artsakh, és un territori de majoria armènia dins de les fronteres internacionalment reconegudes de l'Azerbaidjan.

Antigament part d'Armènia, l'Alt Karabakh va ser inclòs dins de l'Azerbaidjan soviètic el 1923, on se li va atorgar l'estatus d'óblast autònom. Líders i intel·lectuals armenis van denunciar, durant tota l'època soviètica, que el govern de l'Azerbaidjan duia a terme una política d'azerització del territori.

A la dècada de 1980, un moviment d'àmplia base popular (el Moviment Karabakh) al Karabakh va demanar la reunificació del territori amb Armènia. La Unió Soviètica no va atendre aquesta petició i el 1991, el govern de l'Azerbaidjan va anul·lar la limitada autonomia de l'Alt Karabakh.

De resultes, els armenis van proclamar la independència del Karabakh i va esclatar una guerra entre Armènia i el Karabakh, d'un costat, i l'Azerbaidjan, de l'altre, que va durar fins a l'alto el foc de 1994.

Durant la guerra, el Karabakh va annexionar-se diversos districtes de majoria no armènia que li permeten de tenir continuïtat territorial amb Armènia. La població no armènia en va ser expulsada.

L’alto el foc de 1994 ha estat violat milers de cops, majoritàriament en escaramusses. El trencament més greu va tenir lloc l’abril de 2016 durant la Guerra dels Quatre Dies, amb un mínim de 200 persones mortes —militars i civils— i la captura, per part de l’Azerbaidjan, d’entre 8 i 20 quilòmetres quadrats de territori controlat per la República de l’Artsakh.

Reconeixement

El Karabakh actua com un estat independent de facto, amb vincles molt estrets amb Armènia.

La independència del Karabakh no ha estat reconeguda per cap membre de l'ONU —ni tan sols per Armènia—, en espera que les diverses iniciatives de pau, sobretot sota l'ègida de l'OSCE, que hi ha hagut des de llavors donin fruit.

El 2007, l’OSCE va presentar una proposta de pau (els Principis de Madrid, actualitzats el 2009 a L’Aquila) que preveia la retirada de les forces armènies dels territoris de l’Artsakh que no haguessin format part de l’óblast autònom de l’Alt Karabakh, el manteniment d’un corredor territorial que unís l’Alt Karabakh amb Armènia, el retorn de les persones desplaçades, l’aprovació d’un estatus provisional per a l’Alt Karabakh i finalment la celebració d’una votació sobre l’estatus definitiu. La proposta no va ser acceptada completament per cap de les parts en conflicte.

POLÍTICA

President: Bako Sahakyan (des de 2007)
Distribució d'escons al Parlament (33 escons). Eleccions 2015:
Pàtria Lliure - 15
Federació Revolucionària Armènia - 7
Partit Democràtic d'Artsakh - 6
Moviment 88 - 2
Ressorgiment Nacional - 1
Independents/no afiliats - 2

(Darrera actualització: febrer 2020)