Fitxa de país

Alt Karabakh
Lernayin Gharabagh o Artsakh

Dades generals
Població
146.573 h. (2013 est.)
Superfície
11.458 km² (república autoproclamada), 4.400 km² (segons les fronteres soviètiques)
Institucions
Govern de la República de l’Alt Karabakh (Artsakh) i Assemblea Nacional
Ciutats importants
Stepanakert (capital), Shushi, Merakert, Martuni
Administració estatal
Azerbaidjan de jure, república independent de facto
Llengües territorials
armeni
Llengües oficials
armeni
Cultura religiosa
cristianisme armeni
Festa nacional
2 de setembre (Dia de la Independència)

Introducció

L'Alt Karabakh, o Artsakh, és un territori de majoria armènia dins de les fronteres internacionalment reconegudes de l'Azerbaidjan.

Antigament part d'Armènia, l'Alt Karabakh va ser inclòs dins de l'Azerbaidjan soviètic el 1923, on se li va atorgar l'estatus d'óblast autònom. Líders i intel·lectuals armenis van denunciar, durant tota l'època soviètica, que el govern de l'Azerbaidjan duia a terme una política d'azerització del territori.

A la dècada de 1980, un moviment d'àmplia base popular al Karabakh va demanar la reunificació del territori amb Armènia. La Unió Soviètica no va atendre aquesta petició i el 1991, el govern de l'Azerbaidjan va anul·lar la limitada autonomia de l'Alt Karabakh.

De resultes, els armenis van proclamar la independència del Karabakh i va esclatar una guerra entre Armènia i el Karabakh, d'un costat, i l'Azerbaidjan, de l'altre, que va durar fins a l'alto el foc de 1994.

Durant la guerra, el Karabakh va annexionar-se diversos districtes de majoria no armènia que li permeten de tenir continuïtat territorial amb Armènia. La població no armènia en va ser expulsada. D'ençà, el Karabakh actua com un estat independent de facto, amb vincles molt estrets amb Armènia.

La independència del Karabakh no ha estat reconeguda per cap membre de l'ONU -ni tan sols per Armènia-, en espera que les diverses iniciatives de pau que hi ha hagut des de llavors donin fruit.

POLÍTICA

President: Bako Sahakyan (des de 2007)
Distribució d'escons al Parlament (33 escons). Eleccions 2015:
Pàtria Lliure - 15
Federació Revolucionària Armènia - 7
Partit Democràtic d'Artsakh - 6
Independents/no afiliats - 6