Fitxa de país

Tatarstan
Tatarstan

Dades generals
Població
4.004.809 h. (cens 2021)
Superfície
67.847 km²
Institucions
Govern de la República i Consell Estatal (Parlament)
Ciutats importants
Kazan
Administració estatal
Federació Russa
Llengües territorials
tàtar i txuvaix
Llengües oficials
tàtar i rus
Cultura religiosa
Islam sunnita, cristianisme ortodox
Festa nacional
30 d'agost (Dia del Tatarstan)

Introducció

El Tatarstan és una de les repúbliques constituents de la Federació Russa. Conjuntament amb el Baixkortostan, Udmúrtia, Mari El i Txuvàixia, constitueix les anomenades “repúbliques del Volga”. El Tatarstan és una de les unitats federals més rica de Rússia, i basa la seva economia en una important producció petroliera i industrial.

La població del Tatarstan està composta per tàtars majoritàriament musulmans sunnites (54%, cens de 2021), russos majoritàriament cristians ortodoxos (40%) i altres pobles (6%).

El poble tàtar és el segon més nombrós de la Federació Russa: 5,3 milions de persones (cens 2010). Fora dels 2 milions que viuen al Tatarstan, existeix una concentració destacada al veí Baixkortostan (1 milió, 25% de la població).

El fet que la majoria dels tàtars visquin fora del Tatarstan cal cercar-lo en la definició de les fronteres del Tatarstan, el 1920, per part de les autoritats de la Rússia soviètica, que va deixar tres quartes parts dels tàtars dins d’altres unitats administratives.

A les acaballes del període soviètic, el moviment nacional tàtar —que enfonsa les seves arrels a les primeries del segle XX— va reclamar més autogovern per al Tatarstan. El 1990, la república va proclamar-se sobirana. Els governs tàtar i rus van signar un acord bilateral de repartiment de poders el 1994. L’autogovern del Tatarstan va ser retallat el 2005 i el 2007, sota la presidència russa de Vladímir Putin.

Llengües

El tàtar és la llengua nacional del Tatarstan. És un idioma de la branca kiptxak de la família turquesa, emparentat estretament amb el kazakh i el baixkir i, més llunyanament, amb el turc, l’uzbek i l’uigur, entre altres.

El tàtar és la tercera llengua més parlada de la Federació Russa, amb 3,26 milions de parlants (cens rus de 2021), només per darrere del rus i l'anglès. Al voltant de 2 milions viuen al Tatarstan.

El tàtar i el rus són les llengües oficials del país, tot i que a la pràctica el tàtar es troba en posició de subordinació en àmbits com l’administració, l’educació i els mitjans de comunicació. Des de 2018, i després d’una esmena legal, l’aprenentatge del tàtar ha deixat de ser obligatori a les escoles.

A banda del tàtar i el rus, hi ha minories de parlants de txuvaix, udmurt i altres llengües.

(Darrera actualització: juliol 2023.)