Fitxa de país

Transnístria
Pridnestrovie

Dades generals
Població
555.347 h. (cens 2004)
Superfície
4.163 km²
Institucions
Govern i Consell Suprem (Parlament)
Ciutats importants
Tiraspol, Bender, Rîbnita
Administració estatal
Moldàvia de iure, independent de facto
Llengües territorials
rus, romanès, ucraïnès
Llengües oficials
rus, moldau (denominació oficial del romanès) i ucraïnès
Cultura religiosa
cristianisme ortodox
Festa nacional
2 de setembre, dia de la independència

Transnístria va proclamar la seva independència de Moldàvia (que ja s'havia declarat sobirana, però encara no independent de l'URSS) el 2 de setembre de 1990. El novembre de 1990 va esclatar una guerra entre tropes transnístries i russes, d'una banda, i moldaves, de l'altra. El juliol de 1992 es va arribar a un alto el foc, que es manté fins avui.

La República Moldava de Transnístria (el seu nom oficial) no ha estat reconeguda per cap estat membre de les Nacions Unides, tot i que compta amb el suport de la Federació Russa, que hi manté tropes. Moldàvia considera oficialment Transnístria una regió autònoma moldava.

El 2006 es va celebrar un referèndum sobre el futur de Transnístria en què, segons els resultats oficials, el 98% dels votants van pronunciar-se a favor d'integrar-se a Rússia. Aquesta mesura no s'ha fet efectiva.

L'estatus final de Transnístria resta per decidir, després que, des de la dècada de 1990, diverses iniciatives internacionals i formats de diàleg no hagin desembocat en un acord de pau.