Fitxa de país

Poble amazic
Imazighen

Dades generals
Població
De 22 a 40 milions
Superfície
Sense fronteres definides
Institucions
Cap
Ciutats importants
Tizi-Ouzou, Batna (Bathenth), Tamanghasset (Tamenghest), Agadez, Tombouctou (Tin Bektu), Nador, Melilla (Tamelilt), Al Hoceima, Houmt Souk.
Administració estatal
Marroc, Mauritània, Algèria, Tunísia, Líbia, Mali, Níger i Egipte
Llengües territorials
Amazic, en diverses variants que alguns lingüístes consideren un sol idioma i d'altres, diversos
Llengües oficials
Àrab i amazic (Marroc i Algèria), àrab (Tunísia, Líbia, Egipte, Mauritània), francès (Mali, Níger, Burkina Faso)
Cultura religiosa
Islam sunnita (majoritàriament), islam xiïta i ibadita, cristianisme
Festa nacional
Yennayer o Any Nou Amazic (14 de gener)

El territori històric del poble amazic —que abasta bona part del nord d'Àfrica, des de les costes mediterrània i atlàntica fins al Sahel— és conegut en llengua amaziga com a "Tamazga". Bona part dels habitants d’aquesta regió del món tenen avantpassats amazics, però després de segles d'arabització, no tots han preservat una herència cultural i lingüística amaziga. Com a producte d'aquest procés, els territoris de Tamazga on avui dia hi ha poblacions significatives que es reconeixen a si mateixes com a amazigues no tenen continuïtat territorial, i estan separats entre si per zones on la major part de la població es considera culturalment i lingüísticament àrab.

Així, entre els territoris més destacats de Tamazga que han preservat un caràcter cultural i lingüístic amazic —i que en alguns casos han desenvolupat moviments polítics de base amaziga— hi ha el Rif, l’Atlas i el Souss (Marroc), la Cabília, el Mzab i l’Aurès (Algèria), Gerba (Tunísia), les muntanyes de Nafusa (Líbia), l’oasi de Siwa (Egipte) i les regions saharianes i sahelianes poblades pels tuaregs —incloent-hi l’Azawad— repartides entre Algèria, Líbia, Mali, el Níger i Burkina Faso.

Si bé hi ha consens entre els moviments culturals i polítics amazics sobre la unitat cultural i lingüística del món amazic, és més controvertida la unitat política i la consideració dels amazics com a nació. Així com part del moviment amazic propugna la concepció dels amazics com una única nació amb un territori més o menys definit definit —Tamazga—, una altra part defensa que cadascuna de les regions principals de Tamazga constitueixen nacions per si mateixes, amb els seus propis projectes polítics diferenciats —els casos més notables són els dels sobiranismes cabilenc i tuareg—, i de vegades s'estimen més parlar de “pobles amazics”, més que no pas de “poble amazic”.