Fitxa de país

Valònia
Wallonie

Dades generals
Població
3.585.214 h. (2015)
Superfície
16.844 km2
Institucions
Parlament i Govern de Valònia
Ciutats importants
Namur, Charleroi, Liège
Administració estatal
Bèlgica
Llengües territorials
Francès i alemany
Llengües oficials
Francès i alemany
Cultura religiosa
Cristiana catòlica
Festa nacional
Tercer diumenge de setembre

Introducció

Valònia és un dels territoris que compon el Regne de Bèlgica, dins del qual es distingeix sobretot per l’ús de la llengua francesa i, més modernament, per les seves institucions d’autogovern. A grans trets, Valònia ocupa la meitat meridional de Bèlgica, i és un territori menys poblat i amb un PIB per càpita menys elevat que la resta de l’estat.

Bèlgica, a diferència de la majoria de federacions, és formada no pas per una, sinó per dues classes o tipus d’unitats federades, que se solapen territorialment i que tenen les seves pròpies institucions. La primera classe són les regions, de les quals n’hi ha tres: Flandes, Valònia i Brussel·les Capital. La segona són les comunitats, de les quals també n’hi ha tres: la flamenca, la francòfona i la germanòfona.

Cadascuna de les dues classes d’entitats federades gestiona un tipus de competències diferenciades. Les competències principals de les comunitats inclouen cultura, llengua, salut i educació. Les competències principals de les regions inclouen economia, agricultura, habitatge, comerç i medi ambient.

El territori de la comunitat germanòfona (Eupen i Sankt-Vith) forma part de la regió de Valònia. Brusel·les Capital és una regió a banda i no forma part de Valònia.

Identitat

Segons l’enquesta 2016 del Baròmetre Social de Valònia, el sentiment de pertinença a Bèlgica és compartit pel 80% de la població valona. El sentiment de pertinença a Bèlgica és el més fort per al 40% de la població, mentre que el sentiment de pertinença a Valònia ho és per al 10%, a la província un altre 10% i al municipi, un 20%. El restant 20% cita la pertinença a Europa o al món com a primer sentiment.

Encara segons aquesta enquesta, el 93% dels valons són contraris a la separació de Bèlgica.

Política

Sistema polític: Regió federada dins del Regne de Bèlgica
Ministre-President de la regió: Elio Di Rupo, PS (des de 2019)
Distribució d'escons al parlament (eleccions 2019). 75 membres:
Parti Socialiste (PS) – 23
Mouvement Reformateur (MR) – 20
Ecolo – 12
Centre Démocrate Humaniste (CDH) – 10
Parti du Travail de Belgique (PTB) – 10
Sistema electoral: Proporcional uninominal
Govern: Coalició PS, MR i Ecolo

(Darrera actualització: novembre 2019.)