Fitxa de país

Bougainville
Bougainville

Dades generals
Població
249.000 h. (2011)
Superfície
9.384 km2
Institucions
Govern de Bougainville Autònom
Ciutats importants
Arawa, Buka
Administració estatal
Papua Nova Guinea
Llengües territorials
26 llengües.
Llengües oficials
anglès i tok pisin (de facto)
Cultura religiosa
Cristianisme (catòlic i protestant)

Bougainville és una illa de l'oceà Pacífic que pertany a Papua Nova Guinea des de la independència d'aquest país el 1975. El mateix setembre de 1975 diversos líders illencs van proclamar la independència de Bougainville sota el nom de República de les Salomó del Nord. La declaració no va ser reconeguda i l'agost de 1976 els secessionistes i el govern de Papua Nova Guinea van arribar a un acord de reintegració.

A partir de 1988, però, van haver-hi una escalada de tensions que eventualment va conduir al que es coneix com a guerra civil de Bougainville. El 1989,  "una mina de coure copropietat d'una companyia minera Australiana i del govern de Papua Nova Guinea va esdevenir el focus del conflicte", explica Conciliation Resources. "La introducció de treballadors australians i papús va causar animadversió, i l'explotació de la mina es va entrellaçar cada cop més amb temes d'identitat indígena. El que va començar com una campanya de sabotatge", continua Conciliation Resources, "va escalar a una campanya violenta per la independència, i va resultar en la formació de l'Exèrcit Revolucionari de Bougainville i d'una milícia amb suport governamental".

El 2001, Papua Nova Guinea i el govern provisional de Bougainville van pactar la fi del conflicte armat, l'autonomia de l'illa, eleccions periòdiques a partir de 2005 i un referèndum d'independència entre el juny de 2015 i el juny de 2020.


El 2016, els governs de Bougainville i de Papua Nova Guinea van arribar a un acord provisional per a la celebració del referèndum el 15 de juny de 2019.