Fitxa de país

Aragó
Aragón

Dades generals
Població
1.308.563 h. (2016)
Superfície
47.719 km²
Institucions
Diputació General (govern), Corts (Parlament)
Ciutats importants
Saragossa, Osca, Terol
Administració estatal
Espanya
Llengües territorials
castellà, aragonès, català
Llengües oficials
castellà
Cultura religiosa
cristianisme catòlic
Festa nacional
23 d'abril (Sant Jordi)

Aragó és un país històric de la península Ibèrica, actualment organitzat com a comunitat autònoma dins d’Espanya, oficialment com a “nacionalitat històrica” (Estatut d’Autonomia d’Aragó). Sobirà des de l’edat mitjana fins al 1707, va intentar recuperar parcialment l’autogovern mitjançant un Estatut d’Autonomia republicà (1936) que no va arribar a aprovar-se a causa de l’esclat de la guerra civil espanyola. L’establiment de l’autonomia actual data de 1982, quan va ser aprovat el seu Estatut.

Part del nacionalisme català considera que la zona oriental i catalanoparlant d’Aragó, la Franja, forma part dels Països Catalans.

Política

Com la resta de comunitats autònomes d’Espanya, Aragó disposa dels seus propis Parlament i govern, amb capacitat executiva i legislativa. Els partits d’àmbit estatal espanyol sempre han encapçalat els governs aragonesos. Els partits d’àmbit aragonès —fossin regionalistes o federalistes— acostumaven a obtenir al voltant del 25% dels vots a les eleccions parlamentàries aragoneses durant la dècada de 1990 i estaven en posició de condicionar les majories; d’ençà, però, han davallat fins al 12% dels vots a les eleccions de 2015.

El regionalisme aragonès està representat sobretot pel Partit Aragonès (conservador) mentre que les posicions federalistes són assumides principalment per la Chunta (centreesquerra). Ambdues forces tenen representació continuada a les Corts d'Aragó.

El sobiranisme i l’independentisme, a banda d’un petit sector dins de la Chunta, es troba en partits sense representació parlamentària, com Puyalón, Estat Aragonès i Entabán.

Parlament i govern

Govern: coalició entre PSOE i CHA
Cap de govern: Javier Lambán (PSOE), des de 2015
Distribució d'escons al Parlament (eleccions 2015). 67 membres:
Partit Popular (autonomistes i centralistes de centredreta i dreta) - 21 
Partit Socialista Obrer Espanyol (autonomista, centreesquerra i centre) - 18
Podem (federalista, centre-esquerra i esquerra) - 14
Partit Aragonès (regionalista, centredreta) - 6
Chunta Aragonesista (federalista i sobiranista, centreesquerra) - 2
Esquerra Unida (federalista, centre-esquerra i esquerra) - 1

(Darrera actualització: novembre de 2017.)