Fitxa de país

Balutxistan
Balóchéstan

Dades generals
Població
15.000.000 h. aprox.
Superfície
600.000 km² aprox.
Institucions
Govern del Balutxistan (a la província del Pakistan)
Ciutats importants
Quetta, Khuzdar, Zaranj, Zahedan
Administració estatal
Pakistan, Iran i Afganistan
Llengües territorials
balutxi i paixtu, principalment
Llengües oficials
urdú i anglès
Cultura religiosa
Islam sunnita

Introducció

El Balutxistan és un vast país d’Àsia, àrid i muntanyós, situat a la riba septentrional del mar d’Aràbia. La major part de la seva població pertany al poble balutxi, que majoritàriament parla la llengua homònima i professa l’islam sunnita. Els balutxis estan organitzats en més d’un centenar de tribus.

El país està dividit entre tres estats sobirans: l’Iran, el Pakistan i l’Afganistan.

Durant les primeres dècades del segle XX, alguns intel·lectuals balutxis van iniciar el modern procés de construcció nacional balutxi. La divisió tribal va dificultar l’extensió d’una identitat nacional comuna a tot el poble. Tot i així, des de mitjan segle XX existeix una insurgència balutxi contra els governs iranià i pakistanès, als quals acusa de marginar les regions del Balutxistan.

La insurgència està encapçalada per diverses organitzacions politicomilitars, que tendeixen a reclamar la independència i la formació d’un Gran Balutxistan que incorpori les regions sota control dels tres estats esmentats abans. Entre les més significatives hi ha l’Exèrcit d’Alliberament del Balutxistan (Baloch Liberation Army, BLA).

A banda, diversos partits polítics reclamen l’autonomia o la federalització de les regions balutxis dins del Pakistan (com el Partit Nacional del Balutxistan, o Balochistan National Party) i dins de l’Iran (com el Partit Popular del Balutxistan).

[Més informació: “Balochistan. The State versus the Nation”]

Llengua

El balutxi és una llengua parlada per 10 milions de persones pel cap baix. Els seus parlants viuen al Balutxistan i en diversos territoris de diàspora, incloent-hi el Turkmenistan, els estats del Golf Pèrsic, l’Índia, l’Àfrica oriental i Europa.

Els alfabets aràbic i llatí són emprats per escriure el balutxi, que pertany al grup irànic de les llengües indoeuropees. Entre els seus parents més propers hi ha el kurd, el persa i el talixi.

(Darrera actualització: març de 2021.)